Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik weet niet hoe ik verder moet gaan

Vraag

Ik ken geen ander leven dan overleven. Ik ben moe en heb veel lichamelijke klachten. Ik weet niet meer hoe ik verder moet. Angst beheerst mijn leven.

Antwoord

Wat goed om hier aan te kloppen, het begin van verandering!

Angst is een raar beest – voor je het weet beheerst het je leven; maar ook kunnen mensen er anders tegen aan leren kijken. In perspectief brengen.

Herstel is een lang en moeilijk proces.

Waar zou je kunnen beginnen? Veel mensen zeggen dat in het begin je het vooral klein moet houden…. Is er iets wat positief is in je leven? Een relatie of verbinding? Die toch van waarde is?

Is er iets wat je vermijdt en waar je verandering in zou kunnen proberen te brengen?

Zijn er plekken waarvan je weet dat er een ontmoeting kan hebben met een ander maar waar je nog niet aan toe bent gekomen?

Vaar je op de hulpverlening (zij gaan me beter maken) of heb je ook vertrouwen in jezelf (ik zoek de weg naar herstel…)

Om welke angst gaat het? Zijn er manieren om met de angst in gesprek te raken, het in het gezicht te kijken, in perspectief te brengen? Wie kan je daarbij helpen?

Zomaar wat suggesties Viooltje – ik weet het natuurlijk ook niet. Maar we zijn er wel.

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 29 maart 2018

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook