flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Afbouw Wellbutrin en gewichtstoename * eSpreekuur

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Als ik Wellbutrin afbouw is er dan kans dat ik weer aankom in gewicht?

Vraag

Hallo Ralph,

Ik gebruik sinds vijf jaar bupropion (Wellbutrin) voor mijn depressie en sinds 40 dagen valproïnezuur (Depakine) in verband met manische depressiviteit.

Binnenkort heb ik een afspraak bij de psychiater en wil ik vragen of ik de Wellbutrin mag afbouwen van 300 mg naar 150 mg. Maar sinds ik ben begonnen met Wellbutrin ben ik een paar kilo afgevallen en nu ben ik bang dat als ik ermee stop de kilo’s er weer bij komen. Ook omdat ik Depakine en Haldol krijg.

Ik heb ook een eetstoornis dus ik vind het heel lastig om aan te komen. Door alle medicijnen ben ik namelijk al 15 kilo aangekomen.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste C.,

Laat ik voorop stellen dat we via PsychoseNet geen persoonlijke adviezen over behandeling kunnen geven. Dus meer in het algemeen: de eerste vraag is waarom je bupropion (Wellbutrin) zou willen afbouwen? Heb je bijwerkingen ervan?

Als ik iemand een nieuwe combinatie van medicijnen geef, dan wacht ik het liefst enkele maanden voordat ik een van de ‘oude’ middelen ga afbouwen omdat je anders eigenlijk niet weet wat je aan het doen bent. Pas als de nieuwe situatie (in jouw geval: valproïnezuur + haloperidol + bupropion) is gestabiliseerd (neem maar een maand of drie), ga je je afvragen of de bupropion nog zinvol is.

Ook is de vraag of 150 mg een voordeel biedt boven 300 mg. Wat verwacht je van minderen/afbouwen/stoppen? Ik denk dat het voor je gewicht niet zoveel uitmaakt. Met valproïnezuur moet je op je dieet letten (en je lichaamsbeweging) omdat je daarvan wel wat kunt aankomen als je niet oplet.

Bespreek de voors en tegens met je psychiater, en neem de tijd.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50

Beantwoord door: Ralph Kupka op 23 juni 2022

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook