Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is de werking precies van fluvoxamine?

Vraag

Ik slik 600 mg clozapine en ik heb nog steeds klachten. Mijn psychiater wil fluvoxamine toevoegen om de spiegel te verhogen.

Zijn er nog andere dingen die fluvoxamine doet?

Antwoord

Hey W.,

Dank voor je vraag!

Het toevoegen van fluvoxamine aan clozapine is inderdaad een strategie die soms wordt gebruikt in de psychiatrische behandeling, voornamelijk om de plasmaconcentratie van clozapine te verhogen. Dit wordt gedaan omdat fluvoxamine de afbraak van clozapine in de lever kan vertragen door het CYP1A2-enzym te remmen, wat resulteert in hogere bloedspiegels van clozapine. Beetje technisch, maar handig om te weten.

Waar moet je dan rekening mee houden? Wel, deze dingen zijn het belangrijkste volgens mij:

  1. Door fluvoxamine toe te voegen, kan de dosis van clozapine vaak worden verlaagd terwijl een effectieve bloedspiegel behouden blijft. Dit kan nuttig zijn als je de maximale aanbevolen dosis clozapine al hebt bereikt of als je significante bijwerkingen ondervindt.
  2. Fluvoxamine is primair een Selectieve Serotonine Heropname Remmer (SSRI), die vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van aandoeningen zoals depressie en obsessief-compulsieve stoornis (OCS). Het kan ook enige anxiolytische (angstverminderende) werking hebben. Dus hier kun je iets van merken ook.
  3. Net als andere SSRI’s, kan fluvoxamine bijwerkingen hebben zoals misselijkheid, hoofdpijn, seksuele dysfunctie, en slapeloosheid. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze mogelijke bijwerkingen en deze te bespreken met je psychiater zodra je iets merkt.
  4. Wanneer fluvoxamine wordt toegevoegd aan je regime, is zorgvuldige monitoring nodig, vooral in het begin. Dit is om ervoor te zorgen dat de clozapinespiegel niet te hoog wordt, wat het risico op bijwerkingen kan verhogen. Dus dit komt erbij.
  5. De dosering van zowel clozapine als fluvoxamine moet mogelijk worden aangepast om de optimale balans te vinden tussen effectiviteit en bijwerkingen. Dus werk aan de winkel wellicht op dat gebied ook.

Dit zijn dus dingen om met je psych te bespreken als je er iets van vindt!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 28 december 2023

Gerelateerd

Meer over

fluvoxamine
Medicatie

Lees ook