Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Werd de opmerking “zand erover” gedaan vanuit psychose?

Vraag

Goedendag,

In onze familie deden zich problemen voor in de relationele sfeer, met name tussen mijn dochter en haar stiefvader. Toen zij opgenomen was op de gesloten afdeling vanwege een psychose, zei ze over deze situatie “zand erover”. Met andere woorden: we moeten verder (mijn interpretatie).

Mijn vraag is of haar opmerking van toen geuit werd vanuit de psychose of dat ze het echt (realiteit) meende?

Haar uitspraak “zand erover” klonk mij heel positief in de oren en ik zou het ook graag zo op willen vatten.

Vriendelijke groeten.

Antwoord

Beste T.,

Ik kan me voorstellen dat u haar woorden graag positief opvat, in de zin van ‘we moeten verder’. Maar ik kan zo op afstand daar niks over zeggen.

Mijn ervaring is dat tijdens een psychose emotioneel betekenisvolle thema’s voorbij kunnen komen. Zoals bijvoorbeeld familierelaties. Vanuit psychose kunnen daar dan denkbeelden en gevoelens over zijn, die niet overeenkomen met hoe de persoon denkt en voelt na de psychose, of hoe dat was ervoor. Dat kan zowel voor de persoon zelf als de omgeving verwarrend en ook pijnlijk zijn. Zo vertrouwde ik mijn zus tijdens de psychose niet, terwijl ik daar in goede doen een redelijke verstandhouding mee had.

Maar sommige gedachten, ervaringen die mensen hebben tijdens psychose vinden zij later helend, zinvol en verrijkend.

Kunt u met uw dochter hierover in gesprek gaan? Alleen zij kan u daar duidelijkheid over geven, of ze zich die uitspraak herinnert en hoe ze daar nu op terugkijkt. En inderdaad bedoelde of nog steeds bedoelt wat u hoopt.

Ik hoop dat u hier iets aan heeft.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 6 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook