Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

In hoeverre is het zinvol om thema’s tijdens psychosen te onderzoeken?

Vraag

Dag Clara Koek,

Graag wil ik als moeder van een psychosegevoelige dochter je de volgende vraag stellen:

In hoeverre is het helpend en zinvol om de thema’s die aan de orde komen tijdens psychosen te onderzoeken?

En bevragen met hulp van een therapeut, zodat de thema’s minder heftig worden en misschien zelfs uitdoven?

Heeft u hier ervaring mee in uw werk als therapeut, werkend met psychosegevoelige mensen?

Alvast dank voor uw antwoord.

Vriendelijke groet,

Moeder van een psychosegevoelige dochter

Antwoord

Beste Moeder,

Dank voor deze belangrijke vraag.

In het verleden gold de opvatting dat je als hulpverlener maar beter niet op de inhoud van de psychose in kon gaan, dat zou de klachten alleen maar verergeren. Daar is men inmiddels van teruggekomen. Het blijkt dat veel mensen na een psychose het juist helpend vinden om te vertellen over wat zij allemaal tijdens de psychose hebben ervaren. Het kan bijdragen aan de verwerking van zo’n periode, meer onderdeel worden van iemands levensverhaal en daardoor minder beladen zijn.

In een aantal GGZ-organisaties worden VIP (vroege interventie psychose) groepen geboden waar deelnemers behalve voorlichting en adviezen ook met elkaar ervaringen uitwisselen, lotgenotencontact dus.

Verder weten we uit onderzoek dat traumatische ervaringen kunnen bijdragen aan psychosegevoeligheid. En dat behandeling gericht op klachten als gevolg van trauma kunnen bijdragen aan afname van psychose of kwetsbaarheid hiervoor.

Tot slot is bekend dat veel mensen het verband leggen tussen bepaalde thema’s die aan de orde kwamen in de psychose en dingen die zij in hun leven hebben meegemaakt, die niet altijd traumatisch zijn geweest maar wel van betekenis. Mensen zijn betekenisgevende wezens, begrijpen wat je is overkomen helpt om ermee om te gaan.

Als therapeut bestaat een deel van mijn werk uit gesprekken met mensen over het bovenstaande. En soms aangevuld met traumabehandeling. De ervaringen zijn goed, het helpt mensen bij hun herstelproces.

Ook breng ik mijn eigen ervaringen in. In de tijd dat ik werd behandeld voor psychose werd daar met mij niet over gesproken. Ik ben zelf op zoek gegaan naar verbanden en betekenisgeving van wat ik hoorde, dacht en zag. Daar ben ik van opgeknapt. Ik schreef hierover een blog:

https://www.psychosenet.nl/levensverhaal-en-psychose/

U kunt als moeder het best inschatten of uw dochter eraan toe is om haar ervaringen tijdens de psychose te delen. Als ze een behandelaar heeft is het iets om met deze persoon en uw dochter te bespreken om samen vast te stellen wat het best aansluit bij haar huidige situatie en wensen.

U kunt ook nog eens kijken op de site:

https://www.traumaenpsychose.nl

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Clara Koek op 22 juli 2021

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook