Main content

Vraag

Ik slik al twee weken geen clozapine meer en ik merk dat ik minder moe ben en dat ik me veel beter voel.
Alleen kan ik ’s nachts niet in slaap komen en ik slaap maar drie uurtjes.

Zijn dit ontwenningsverschijnselen door afbouw van clozapine?

Wat kan ik doen om beter te kunnen slapen?

Antwoord

Beste M.,

Ja, moeite met inslapen na het afbouwen van clozapine komt zeker voor. Andersom: clozapine bevordert de slaap, dus als je ermee stopt is dat effect weg. Het kan wel even duren voordat je natuurlijke slaap terugkomt.

Zorg voor zoveel mogelijk regelmaat in je dag-nachtritme, wees niet al te actief in het uur voordat je wilt gaan slapen en drink geen koffie of alcohol in de avond.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 april 2022
  • Deel deze pagina: