Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Passen mijn klachten bij een te snelle afbouw van clozapine?

Vraag

Beste heer Groot,

Ik ben al een jaar clozapine aan het afbouwen. Ik merkte dat dit in stappen van 25 mg in drie weken best pittig was. Toen ik op 75 mg zat, vier maanden geleden, kreeg ik corona.

Ik was heel bang voor de combinatie van dit virus met clozapine, vanwege de bijwerkingen.

Vanaf 50 mg ben ik in twee weken 12.5 mg naar beneden gegaan. Ik merkte na een paar dagen ineens dat ik onwillekeurige spiertrekkingen in mijn tenen kreeg, tintelingen in golven door het hele lichaam, schokken (epilepsie-achtig), onregelmatige hartritmes, extreem veel zweten, agitatie, slapeloosheid en veel onrust. Dit duurt nu bijna twee weken.

Nu probeer ik de klachten een beetje te dempen met oxazepam maar soms gaat het er gewoon doorheen. Passen deze klachten bij een te snelle afbouw van clozapine?

Ik probeer ook te kijken wat past bij clozapine en wat bij corona, omdat dit ook iets op je hersenen kan doen. Mijn behandelaar adviseert om in één keer te stoppen, maar ik weet niet of dit verstandig is.

Heeft u een suggestie?

Met vriendelijke groet,

J.

Antwoord

Beste J.,

Je schrijft dat je vier maanden geleden het coronavirus hebt gehad, maar niet of en hoe ziek je daarvan bent geweest. Omdat we nu vier maanden verder zijn, neem ik aan dat je inmiddels weer hersteld bent. Of en hoe dat invloed zou kunnen hebben op het afbouwen van je clozapine kan denk ik niemand zeggen omdat corona voor iedereen nieuw is. Maar omdat we nu vier maanden verder zijn denk ik dat ik er voorzichtig van uit mag gaan dat de klachten die je nu ervaart niets te maken hebben met corona, maar een gevolg zijn van het verminderen van de dosering van je clozapine.

Je hebt de dosis van je clozapine in twee weken met 12.5 mg verlaagd en hebt nu de volgende klachten: onwillekeurige spiertrekkingen in je tenen, tintelingen in golven door je hele lichaam, schokken (epilepsie- achtig), onregelmatige hartritmes, extreem veel zweten, agitatie, slapeloosheid en veel onrust.

Dit lijken me andere klachten dan de klachten waartegen je clozapine bent gaan gebruiken, wat het zeer waarschijnlijk maakt dat het onttrekkingsverschijnselen zijn. Dat wijst erop dat de dosisverlaging van 12.5 mg vanaf 50 mg clozapine in twee weken voor jou te snel was.

Wat ik je daarom sterk moet afraden is om het – ongetwijfeld goedbedoelde – advies van je behandelaar op te volgen en in één keer met clozapine te stoppen. Doe dat vooral niet! Als je bij een dosisverlaging van 12.5 mg al zoveel last van onttrekkingsverschijnselen krijgt, dan zul je van in één keer stoppen vrijwel zeker nog heel ziek worden.

De snelste manier om van je klachten af te komen is waarschijnlijk om de dosis van je clozapine weer te verhogen naar 50 mg. Als je klachten onttrekkingsverschijnselen zijn dan zullen die binnen korte tijd (één of twee dagen) voor het grootste deel of helemaal weer verdwijnen. Als dat inderdaad zo is dan weten jij en je behandelaar twee dingen die heel belangrijk zijn. Ten eerste: dat je huidige klachten inderdaad onttrekkingsverschijnselen zijn. Ten tweede: dat een dosisverlaging van 12.5 mg in twee weken vanaf 50 mg voor jou een (veel?) te grote stap was.

En dan weten jij en je behandelaar daarna ook wat je moet doen als je je clozapine, zodra je je weer goed voelt, verder wilt gaan afbouwen. Namelijk door dat (veel) geleidelijker te gaan doen en door daar (veel) meer tijd voor te nemen. Met behulp van afbouwmedicatie, die je behandelaar aan jou kan voorschrijven, is dat goed mogelijk. Belangrijk om te weten is dat er bij iedere tapering tegenwoordig een eenvoudig zelfmonitoringsformulier zit. Vul dat iedere dag in, dan help je jezelf en je behandelaar om te zien of het afbouwen naar wens gaat of dat de snelheid waarmee je afbouwt tijdens het afbouwen misschien nog verder moet worden verlaagd.

Bespreek dit met je behandelaar, want die moet samen met jou beoordelen of er mogelijk ook nog andere dingen zouden kunnen spelen. Door goed samen te werken kunnen jullie er samen voor zorgen dat het afbouwen voor jou zo goed en zo veilig mogelijk zal verlopen en met zo weinig mogelijk onttrekkingsverschijnselen.

Ik hoop dat je hiermee verder kunt.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Peter Groot op 27 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Clozapine
Medicatie

Lees ook