Main content

Vraag

Tijdens mijn psychose kon ik geen warmte en kou meer voelen en niet voelen of iets nat of droog was. Ook was mijn reuk en smaak soms verminderd.

Komt dit vaker voor tijdens een psychose, en hoe werkt dat in de hersenen?

Antwoord

Beste Anoniem,

Het is zeker een ervaringsfeit dat de zintuigen en de zintuiglijke waarneming anders kunnen werken tijdens een psychose. Letterlijk alles kan voorkomen, inclusief de dingen die je rapporteert.

Hoe dat werkt in de hersenen weten we niet, simpelweg omdat we de relatie tussen hersenfunctie en psychose nog niet begrijpen...

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 22 september 2021
  • Deel deze pagina: