Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zit ik in de vroege fase van schizofrenie?

Vraag

Ik heb al een aantal jaar last van verschillende angsten. Ik ben meestal een aantal weken lang bang voor een bepaald onderwerp. Dan heb ik weer een aantal weken of zelfs maanden nergens meer last van.

De laatste tijd ben ik heel erg bang om schizofrenie te krijgen. Ik ben ook 18 jaar oud en dat is de leeftijd waarop de klachten meestal beginnen. Als ik ergens bang voor ben Google ik meestal uren achter elkaar over dat onderwerp . Toen ik bang begon te worden voor schizofrenie heb ik dat ook gedaan. De afgelopen weken heb ik zowat alles gelezen wat er te lezen valt over schizofrenie. Van ervaringsverhalen tot onderzoeksrapporten. Hierdoor is het eigenlijk alleen maar nog erger geworden. Ik ben nu steeds mijn gedachten aan het analyseren.

Soms probeer ik mezelf wijs te maken dat ik paranoïde aan het worden ben. Als ik aan het eten ben maak ik mezelf wijs dat ik denk dat ik vergiftigd wordt. Als ik mensen hoor lachen maak ik mezelf wijs dat ik denk dat ze me uitlachen. Ik geloof deze gedachten absoluut niet, maar ik kan ze ook niet stoppen. Ik had gelezen dat dit vaak in prodromale fase van schizofrenie voorkomt. Als ik een geluid hoor moet ik controleren waar het vandaan komt . Als ik iets in mijn ooghoek zie moet ik controleren of het er ook daadwerkelijk is.

Denkt u dat ik in de vroege fase zit van schizofrenie? En is er een manier om schizofrenie te voorkomen?

Antwoord

Dank voor je schrijven!

Nee, je hebt geen schizofrenie maar wel hypochondrie, wellicht onder invloed van het trauma dat je hebt gehad en waardoor je PTSS-klachten hebt gekregen.

Hypochondrie is een soort angst voor broosheid van lichaam en geest, waardoor mensen niets anders meer doen dan spoken zien in de vorm van lichamelijke en/of psychische ondergang.

Angst is een lastig beest – het ondermijnt je bestaan en houdt je bezig zodat je aan niets anders meer toekomt.

De behandeling is de angst in het gezicht kijken, er niet voor uit de weg gaan, het over je laten komen en je leven gewoon blijven leven ondanks de angst.

Makkelijker gezegd dan gedaan, weet ik!

Hope this helps….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 18
Beantwoord door: Jim van Os op 29 november 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
schizofrenie

Lees ook