Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Zolpidemnitraat werkt minder als Zolpedem EG, kan dat?

Vraag

Mijn zolpidemnitraat werkt minder als Zolpedem EG. Is dit normaal?

Neem deze wel reeds vier jaar één keer voor het slapen gaan. Nu geraak ik niet meer in slaap wat is de beste oplossing? Neem ik et 1 extra of is mijn lichaam gewend ondertussen?

Lastig want wil wel eens goed kunnen slapen en na mij twee jaar lange depressie was dit niet meer mogelijk.

Antwoord

Verschillende producten kunnen wel eens anders uitwerken, ook als de werkzame stof (zolpidemtartraat; zolpidemnitraat ken ik niet en kon ik ook nergens vinden) hetzelfde is. Ik zou dit eens met de apotheker overleggen.

Verder is er bij alle benzodiazepine-achtige stoffen het risico van gewenning (het werk na een tijd niet meer zo goed) en afhankelijkheid (je komt er moeilijk vanaf, ook omdat je na stoppen een tijdlang niet goed slaapt en onttrekkingsverschijnselen kunt hebben.

Bespreek eens met je arts of er niet andere manieren zijn om de slaap Onder medicatie te verbeteren, bijvoorbeeld met een internetprogramma om je slaap te verbeteren. Nu de pillen blijkbaar toch niet meer werken is dat een goed moment om er eens mee te stoppen. Is niet altijd makkelijk.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 42
Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook