Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zoon (22) lijkt psychotisch na alcohol gebruik

Vraag

Kan mijn zoon na alcoholgebruik psychotische verschijnselen vertonen?

Hij wordt dan agressief, ziet en hoort dingen die wij niet zien, is niet voor rede vatbaar, onrustig en dreigt zelfmoord te plegen. Ik kan dan niet tot hem doordringen en ben zelfs bang van hem. Hij gooit dingen kapot, slaat met deuren en praat van de hak op de tak. De dag erna is hij volledig kwijt wat ie allemaal gedaan en gezegd heeft en voelt hij zich ontzettend schuldig en verdrietig.

Is er een onderzoek mogelijk naar wat er met hem gebeurt wanneer hij alcohol drinkt, is dat bijv met een EEG te meten? En wat kan hij hier aan doen, buiten geen alcohol drinken?

Antwoord

Er is veel geschreven over het beeld van alcohol-geïnduceerde psychose (zo heet wat je zoon heeft), omdat het met enige regelmaat in de klinische praktijk wordt gezien.

Ik ga er dan wel van uit dat hij niet ook andere dingen er bij gebruikt, zoals cocaïne of amfetamine of paddo’s, cannabis of andere psychedelische stoffen waarvan er helaas veel te koop zijn.

We weten niet veel van alcohol-geïnduceerde psychose af. Het betreft vooral jonge mannen. Het is simpelweg een observatie dat sommige mensen (0.4%) door alcohol de neiging hebben om psychotisch te worden.

Een EEG maken, of een MRI (hersenbeeldvorming) heeft geen enkele zin. Niets te zien. En is ook niet nodig: we weten in zijn geval de oorzaak al (alcohol) dus waarom verder onderzoek doen?

Je zoon mag van geluk spreken dat hij er telkens weer uitkomt – sommige mensen blijven er in hangen.

In dit artikel staat er meer over.

En wat hij er aan kan doen is duidelijk: geen alcohol meer drinken. Er is geen andere behandeling mogelijk. Als je van een stof kanker krijgt zorg je er ook voor dat je niet meer aan die stof wordt blootgesteld. Waarom zou dat met psychose anders zijn? Psychose is net zo gevaarlijk als kanker.

Als je zoon zichzelf serieus neemt is dat het antwoord!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50
Beantwoord door: Jim van Os op 8 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

alcohol
Drugs en alcohol

Lees ook