Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Mijn zoon neemt zijn lichaam opeens anders waar, waar komt dit vandaan?

Vraag

Mijn zoon is erg moe. Hij heeft klachten als benauwdheid, vastzittende spieren en wazig zien.

Hij is altijd gezond geweest. Op het corona-platform kwam ik soortgelijke verhalen tegen, ook van jonge mensen. Mijn zoon is eergisteren negatief getest.

Hij voelt zich kleiner dan hij daadwerkelijk is, ook als hij loopt. Zodra ik naast hem kom staan ziet hij dat hij toch echt langer is. Hij geeft aan niet te begrijpen waar dit opeens vandaan komt.

Heeft u enig idee?

Antwoord

Beste Moeder,

Wat goed dat u dit voorlegt, het is een situatie waarover u zich mogelijk veel zorgen maakt. En het lijkt me ook voor uw zoon een nare periode.

Het is niet goed mogelijk om zo, via het eSpreekuur, te zeggen wat er aan de hand is. Maar ik denk graag met u mee.

Het kan zijn dat uw zoon niet helemaal volledig in contact is met zijn lichaam waardoor zijn lichaamservaring vertekent. Als je deze kant op denkt, kijken we naar een psychologische verklaring waarbij er wat ruis is ontstaan in de lichamelijke beleving.

Kan het zijn dat uw zoon zich klein voelt, maar dat hij hierbij een beeldspraak gebruikt? Dit is goed om even aan hem te vragen, of hij het letterlijk zo ervaart.

Het is goed dat corona is uitgesloten, maar mijn advies is naar de huisarts te gaan. Uw zoon heeft immers serieuze klachten: moe, benauwd, wazig zien, vastzittende spieren. Het kan zijn dat dit te maken heeft met spanning, maar het is wel nodig dat eerst wordt gecontroleerd of er iets anders aan de hand is.

Hopelijk is de dokter bereid om een breed bloedonderzoek te doen. Of vindt hij dit niet nodig maar heeft hij andere ideeën om wat verder te kijken. Eventueel kan uw zoon langs bij een POH GGZ (praktijkondersteuner) als blijkt dat er niets lichamelijks aan de hand is. Een POH GGZ kan dan vaak korte en gerichte begeleiding geven.

Tot slot: leefstijl is erg belangrijk. Dus hopelijk eet uw zoon gezond, slaapt hij voldoende en heeft hij ook, ondanks de vermoeidheid, voldoende lichaamsbeweging.

Veel succes ermee en hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Timo van Kempen op 12 maart 2021

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook