Main content

Vraag

Onze zoon heeft na een lange stabiele periode zonder medicijnen toch weer een psychose gekregen.

Hiervoor heeft hij nu 10 mg olanzapine. Mijn vraag aan de GGZ  was,of het niet verstandig is naast de medicijnen ook therapie te krijgen om met de stress die de psychoses veroorzaken om te kunnen gaan.

Echter werd ons verteld dat hij afleiding moet zoeken, bijv. Fietsen wandelen o.i.d zodat hij niet te veel na hoeft te denken, de medicijnen zouden er voor zorgen dat de stress niet te hoog oploopt.

Mijn mening is dat het juist belangrijk is de oorzaak aan te pakken. Ik heb het gevoel nu op een dood spoor te zitten wat preventie betreft,en heb dit ook aangegeven bij de behandelaar echter zonder resultaat.

Weet u hoe wij onze zoon nog verder kunnen helpen?

Antwoord

Dag lieve bezorgde ouders, vanzelfsprekend hebben jullie groot gelijk.

Behandeling van wat de stress, en daarmee de psychose, veroorzaakt is absoluut belangrijk.

Het is wel zo dat ook de timing goed moet zijn, en dat kan ik - ik ken jullie zoon of zijn situatie niet - moeilijk beoordelen.

Soms is het beter om even te wachten, en dan de oorzaak opsporen en aanpakken, soms ook niet.

Afleiding, dingen doen, is ook belangrijk. Vooral dingen die je voldoening of plezier geven.

Ook is het belangrijk dat jullie zoon nu geen drugs of alcohol gebruikt en goed slaapt. Al die dingen helpen om uit de psychose te komen.

En dan, in samenspraak met de behandelaar heel, heel langzaam weer afbouwen van de medicatie, en opbouwen van de therapie. Hebben jullie al contact met een ervaringsdeskundige?

Met Ypsilon? Of ben je naar een van de drie zelfregiecentra in Zeeland geweest? Daar worden veel, waardevolle, ervaringen gedeeld, ook onder ouders.

Veel sterkte, Remke van Staveren

Beantwoord door: Remke van Staveren op 16 juli 2018
  • Deel deze pagina: