Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Zoon wil niet geholpen worden

Vraag

Hallo ik ben een zeer bezorgde moeder van een zoon van 26. Sinds 3 maanden is zijn gedrag rigoureus veranderd en denkt hij dat hij de profeet is. Hij is een student van TU Delft, maar door al zijn waanideeën kan hij niet meer naar school en loopt hij hele dag buiten kleine en soms ook grote spullen te kopen. Hij wil niet met me mee naar de dokter om over dit grote probleem te praten en een goede behandeling ondergaan. Ik ben ondertussen radeloos, hoe kan ik hem helpen? Help mij aub

Antwoord

Beste Marua,

Je radeloosheid kan ik me heel goed voorstellen. Heb je kunnen achterhalen wat de oorzaak is van de rigoureuze verandering in denken en doen van je zoon? Is er voor die periode iets ingrijpends gebeurt in zijn leven, in het leven van jullie gezin?

Het is ook lastig dat hij niet mee wil naar de huisarts. Je hebt het met hem daarover gehad, begrijp ik. Je zou zelf naar de huisarts kunnen gaan, om je zorgen om je zoon met hem of haar te bespreken. Ondersteuning voor jezelf in deze moeilijke situatie is belangrijk, ook om de relatie met je zoon goed te houden. En de relatie met de andere gezinsleden die beïnvloed kan worden door de psychische ziekte van een van hen.

Uit wat je beschrijft: ‘hij denkt dat hij de profeet is, hij heeft waanideeën, koopt allerlei dingen’, lijkt het erop dat hij psychotisch is. Op de site van Ypsilon, vereniging voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid, kun je de brochure ‘Help! Psychose in de familie’ gratis downloaden via www.ypsilon.org/psychose. In de brochure vind je o.a. handvatten en tips hoe om te gaan met deze situatie.

Dan is er ook de site www.naasteninkracht.nl. Een site met ervaringsverhalen, informatie, tips en adviezen van familie en naasten van mensen met psychische kwetsbaarheid. Misschien heb je iets aan deze pagina: naasteninkracht.nl/tips

Je vraag is via de site van PsychoseNet bij Ypsilon, als een van de experts die vragen beantwoordt, binnen gekomen. Dan heb je waarschijnlijk ook gezien dat het boekje ‘Wat is psychose? recent is gepubliceerd.
Misschien vind je het nog te vroeg om je daarin te verdiepen. Het is wel heel waardevol om als naastbetrokkene, inzicht en begrip te krijgen voor degene die hiermee worstelt.

Tenslotte: de Adviesdienst van Ypsilon is alle werkdagen bereikbaar tussen 10.00 en 16.00 uur: telefoonnummer 088 000 21 20. Voor het luisterend oor dat je zo hard nodig hebt, om je hart uit te storten.

Ik hoop dat je met dit Ypsilon advies verder kunt.
Veel sterkte en wijsheid!

Met vriendelijke groet,

Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 52
Beantwoord door: Ypsilon op 17 november 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Naasten

Lees ook