Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe zorg ik dat mijn zus de hulp krijgt die ze nodig heeft?

Vraag

Goedendag,

Ik maak me zorgen om mijn zus. Zij is bekend met een lange geschiedenis van problemen. Met de komst van corona is zij in de fuik van completdenken beland. Ze is haar baan kwijtgeraakt en zit nu volledig thuis.

Sinds een jaar neemt de ontregeling toe. Ze zegt last te hebben van straling in haar huis en geeft aan bepaalde frequenties te kunnen horen en voelen.

Ze heeft weinig contact met ons als familie. Mijn oudste zus heeft het contact helemaal verbroken.

Ze heeft mijns inziens intensieve hulp nodig maar staat daar zelf niet voor open.

Wat kan ik in deze situatie doen?

Dank u wel.

Antwoord

Beste E.,

Wat een lastige en ingewikkelde situatie voor jou, jouw familie en jouw zus. Als iemand in jouw omgeving plots sterk overtuigd is van dingen die in jouw ogen niet kloppen of waar zijn, dan wil je diegene natuurlijk het liefste laten inzien dat de realiteit toch anders in elkaar steekt.

Met de komst van corona zien we een steeds grotere groep van mensen die hun vertrouwen in de wereld hebben verloren en daarbij een groeiende achterdocht hebben jegens de regering/overheid. Heeft jouw zus in het verleden al eens een psychose gehad?

Het feit dat zij dingen momenteel anders ervaart, hoeft niet direct te betekenen dat ze zich in een gevaarlijke situatie bevindt en dat er dringend opschaling van de zorg nodig is. Haar belevingswereld kan zijn zoals hier wordt beschreven:

https://www.umcg.nl/s/nieuws/complotdenkers

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 21 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook