Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zus toenemend psychotisch, wat te doen?

Vraag

Hallo Jim. Ik heb een vraag waarbij jij hopelijk raad hebt.

Mijn zus van 45 heeft een zware jeugd gehad met traumatische ervaringen op zowel seksueel als geestelijk misbruik, tevens zijn er later in haar levensjaren veel andere dingen voorgekomen als: miskramen en onlangs een ex met dreigingen die onlangs vrij is en haar bang maakt. Als familie denken wij dat alles teveel geworden is en zij nu zoals de dokter ook ezegt in een voorfase of beginnend psyghose zit in combinatie met depressie etc. Ze is veel afgevallen in korte tijd, heeft na eigen zeggen eens speed gebruikt en voelt zich onveilig in eigen huis, eet slaapt niet heeft stress en leeft in de wereld waarin zij gehackt zou zijn door microsoft, windows etc. etc die haar allemaal in de gaten houden via webcam, televisie met kabels door de straat en zelfs met mini camera’s op haar make-up en horloges. zo gaat dat door tot een complot therorie om haar in de gaten te houden. Zij wilde 2 weken terug de controle terug waardoor zij haar mobiel, simkaart weggooide en opeens voor ons 4 dagen onvindbaar was. Eigenlijk pas toen is er een belletje gan rinkelen, alle electronica moet ingepakt worden met folie ze plaatst gekke berichten op internet.

waardoor we haar hebben gevonden, bij mijn oudere moeder hebben geplaatst die een bedje heeft voor dr, en haar tablet etc hebben afgenomen( die leiden haar af)

Het lastige nu is dat we niet weten wie haar of waar zij hulp kan krijgen. Ze ziet de noodzaak niet in en vraagt ons steeds de tablet terug want die moet leegehaald worden voor ze haar vinden (wie ‘ze’is weten we niet)

Mijn moeder trekt het niet lang meer heeft haar eigen rust nodig. Dus wat kunt u me aanbevelen in deze situatie. We zorgen nu voor haar, maar kunnen dat niet dragen.

Tevens naar huis is te angstig voor haar en ze woont in Amsterdam de rest van de familie in het Oosten van het land.

We proberen een afspraak te maken via de huisarts hier maar dit loopt stroef. Kunt u me advies geven:

Hoe gaan wij met haar om nu we aannames hebben maar nog geen officiële diagnose?

Hoe kunnen we haar een verblijf bieden met hulp, zonder dat zij bij familie zit. Want dat trekt de familie niet helaas.
Ik hoop van u te horen.

F, broer van betrokkene

Antwoord

Beste F.,

Het beeld dat je schetst is zorgelijk en niet meer te managen voor jullie als familie.

Het lijkt dat er sprake is van een psychose. Hoe je daarmee mee om moet gaan vind je hier:

Verder is het belangrijk dat jullie de spoedeisende psychiatrie in Amsterdam inschakelen, via: https://www.spoedeisendepsychiatrieamsterdam.nl/

Succes! Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 14 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook