Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Pien

Pien is nu 24 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met  psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames.

Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

Verloren zelf – Als terugveren niet vanzelfsprekend is

blog-verloren zelf

Verloren zelf: In het Boeddhisme is alles altijd veranderlijk. “Loesje” vat het mooi samen: “ Alles is veranderlijk en dat zal altijd zo blijven.” Hoe zit dat als je meerdere (psychische-) crises ervaart, naast ziekte, overlijden, verlies bijvoorbeeld? Blijft er nog iets over van wie je was?

Kun je terugveren of is het behelpen met wat er over is?

Wie ik was

In mijn ervaring is het na de zoveelste psychose, behelpen.

Als ik kijk naar wie ik was: ik danste graag (salsa), mediteerde één keer in de week, was een beetje geïnteresseerd in het Boeddhisme, geloofde in reïncarnatie en spiritisme, maakte muziek op de laptop, nodigde vrienden uit voor mijn verjaardag, ik had geen moeite met reizen met het openbaar vervoer en vrienden zien, ik was creatief, deed cursussen, deed aan sporten, vrijwilligerswerk bij een natuurorganisatie, was avontuurlijk en kon relatief veel aan.

Achteruitgang

Door de psychoses in 2015 heb ik flinke klappen gekregen: door Abilify en bewegingsdrang kon ik niet goed dansen. Later: de Corona nekte een hoop contacten die ik nog uitnodigde één keer per jaar met mijn verjaardag. Ik ging door oorsuizen en slecht slapen steeds minder doen: er bleef weinig over van wie ik was behalve blogs schrijven.

Afgebrokkeld

Nu na mijn recente psychose: het voelt alsof alles wie ik was afgebrokkeld is. De afgelopen psychose was spiritueel op een negatieve manier, waardoor ik mijn spiritualiteit beschouw als gebroken. In herstel heb ik het gevoel alsof er weinig meer over is van wie ik werkelijk ben: mijn talenten zijn weggesmolten: ik kan momenteel lager geschoold werk aan en alleen maar eenvoudig vrijwilligerswerk. Ik ben angstig, gespannen, voel me afhankelijk, onveilig, de dagbesteding ging niet door, mijn zelfvertrouwen is extreem laag, ik zie zeer af en toe vrienden. Vrijwilligerswerk van tien jaar bij de natuurorganisatie is weggevallen, geen horen bij, geen lol, geen collega’s meer, -weg.

Hoe kan ik weer opkrabbelen en mezelf terug vinden?

Ik ben net begonnen met een herstelcursus “Zicht op Herstel” met lotgenoten en ervaringsdeskundigen. Ik sloot me aan bij een vrouwensportschool en deed er yoga. Onlangs wilde ik boksen proberen: het ging nog best redelijk. Verder heb ik een gesprek met een vrijwilligerswerk coördinator en iemand van het UWV.

Overlevingsinstinct

Hoewel ik sterk het gevoel heb dat er weinig meer over is van wie ik ben en wat ik kan, dat mijn intelligentie intact is maar dat het is pijnlijk dat het niet meer past bij de mogelijkheden. Het overlevingsinstinct is er nog, ook al voel ik me vaak zeer negatief, dat alles zo verandert en keihard kan zijn.

foto creative commons (pixabay)

Reacties

2 reacties op “Verloren zelf – Als terugveren niet vanzelfsprekend is”

 1. Mien

  Weer mooi en open beschreven hoe je je voelt/hoe het met je gaat, Pien! Toevallig schreef ik vandaag een berichtje op het forum over mijn onzekerhieds/faalangstgevoelens die erger geworden zijn na mijn laatste psychose en zo lang aanhouden. Ik wens je toe dat je weer verder omhoog mag klimmen en voorzichtig nieuwe mogelijkheden ziet en aanpakt.

  Vriendelijke groetjes, Mien.

 2. Sandra

  Beste Pien, Waarschijnlijk heeft je herstel deze x meer tijd nodig, maar je komt vast weer bij jezelf uit.
  Ik kan met je meevoelen: afgelopen april corona deed ook iets met mijn hoofd, toen in mei psychose nav verhuizing en in de derde week september totaal onverwachts nog een psychose erbovenop. Dus hoofd heeft 3x een tik gehad.
  Ben bezig de boel te ontleden en proberen goede keuzes voor de toekomst te maken
  Huisarts zegt iig dat het goed komt, dus hier hou ik me aan vast en tot die tijd maar wat rustiger aan.
  Hoewel rustig aan niet makkelijk is, maar de kunst is goed voor jezelf te zorgen

  Sterkte groetjes Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *