Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

May-May Meijer

May-May Meijer is ervaringsdeskundige bij het UMC Utrecht en oprichter van een vredesorganisatie.  Ze schreef onder andere de boeken ‘Hier ben ik‘ en ‘Missie Wereldvrede.

May-May heeft ook een website

Heb je last van bijwerkingen van antipsychotica? Meld het!

May-May: Heb je last van bijwerkingen van antipsychotica? Geef bijwerkingen door aan Bijwerkingencentrum Lareb.

May-May heeft zelf ervaren wat voor bijwerkingen antipsychotica kunnen hebben. Ze schrijft erover in deze blog. Ze adviseert om je bijwerkingen te melden bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Jarenlang heb ik enorm geleden onder de bijwerkingen van de verschillende antipsychotica en de stemmingsstabilisator die ik kreeg

Depressie, weinig energie, 20kg gewichtstoename, trillende handen, gaatjes in mijn tanden etc. Ik besprak het met mijn psychiater en na lang aandringen kreeg ik andere antipsychotica. Ook vonden we op een gegeven moment een antipsychoticum waarbij de bijwerkingen nog steeds erg, maar beter behapbaar waren. Daarnaast kreeg ik inspraak in hoeveel medicijnen ik gebruik.

Ik raad je in deze blog aan om eventuele bijwerkingen van antipsychotica of andere medicijnen te melden bij je psychiater én bij Bijwerkingencentrum Lareb. Ook kun je advies vragen via het online spreekuur van PsychoseNet. Tot slot geef ik aan wat mij geholpen heeft bij het voorzichtig minderen met antipsychotica. Bespreek in ieder geval alles met je psychiater/arts.

Soms voelt het misschien niet zo, maar de psychiater en de verpleegkundigen staan aan jouw kant

Ze proberen je te helpen. Als je last hebt van de bijwerkingen van een antipsychoticum bespreek het dan met je psychiater. Vraag eventueel om een ander antipsychoticum.

Verder vond ik het erg fijn dat ik op een gegeven moment een nieuwe psychiater kreeg bij wie ik inspraak kreeg in hoeveel medicijnen ik gebruikte. Genoeg antipsychotica om niet weer psychotisch te worden en zo weinig mogelijk om niet al te erge last te hebben van de bijwerkingen. Daardoor durfde ik ook opener te zijn als ik symptomen van psychose weer terug voelde komen.

Maak gebruik van het online spreekuur van PsychoseNet

Je kunt ook altijd advies over bijwerkingen van antipsychotica vragen via het online spreekuur van PsychoseNet. Dit spreekuur is een betrouwbare en relatief makkelijke manier om aan extra informatie te komen wat betreft de bijwerkingen van je medicijnen.

Of vraag een second opinion als de bijwerkingen erg lang blijven duren

Vraag eventueel – in overleg met je arts – om een second opinion van een andere psychiater als je er samen met je behandelend arts na een tijd niet uitkomt en de bijwerkingen van de antipsychotica blijven voortduren. Een second opinion kan een frisse kijk op de zaak geven en mag in principe niet geweigerd worden door je behandelend psychiater.

Meld bijwerkingen van medicijnen aan Bijwerkingencentrum Lareb

Meld je bijwerkingen bij Lareb. Ook als je niet zeker weet of de bijwerkingen door je psychische kwetsbaarheid of door de medicijnen komen. Lareb geeft aan dat ‘het verzamelen, registreren en analyseren van gegevens over bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins kennis oplevert, die eerder niet of onvoldoende bekend was. Kennis die van belang is voor zorgverleners en patiënten bij de keuze voor een geneesmiddel, het mogelijk voorkomen en tijdig herkennen van bijwerkingen’. Kortom: hopelijk worden andere patiënten en zorgverleners ermee geholpen.

Je kunt je bijwerkingen op de volgende manieren doorgeven:

Via het meldformulier: https://www.lareb.nl/meldformulier.
Of bel (keuze 3) met Lareb: (073) 64 69 700.

Lareb heeft, ook in deze coronatijd, genoeg medewerkers om de meldingen aan te nemen. Zo verzekerde een medewerkster mij in een telefonisch gesprek.

Zelf heb ik jarenlang nodig gehad om er rekening mee te houden dat ik een psychische kwetsbaarheid heb

Niet teveel afspraken op een dag en afspraken afzeggen als ik druk ben. Kortom: het is voor mij belangrijk om stress te herkennen en weer te voelen hoe ik me voel. Om tijdig mijn grenzen aan te geven. Om even van de computer weg te gaan als ik te lang achter elkaar aan het werk ben.

Als je wilt minderen met antipsychotica, bespreek dit dan met je psychiater/arts. Kies een rustige periode uit (dus niet in dezelfde periode dat je aan het verhuizen bent etc.) en wees waakzaam op hoe je je voelt. Gebruik bijvoorbeeld taperingstrips om af te bouwen, dan bouw je heeeel erg langzaam met kleine stapjes af. Zie taperingstrip.nl. Helaas zijn er (nog) weinig verzekeraars die de taperingstrip vergoeden.

Toen ik minderde met mijn antipsychoticum door middel van een taperingstrip zorgde ik ervoor dat ik niet veel achter het computerscherm zat en regelmatig de natuur in ging

Dat laatste doe ik nu nog. Ook monitor ik mezelf door bijvoorbeeld in de gaten te houden of ik het gevoel heb dat de geheime dienst me de hele tijd afluistert, hoeveel ik slaap en of ik goed slaap. Hier geldt ook weer, dat als ik weinig slaap ik probeer te bedenken hoe dat komt en kijk of ik de oorzaak van stress kan weg nemen. Soms geeft Christus mij hierbij advies. In ieder geval helpt het me om genoeg dingen te doen die me ontspannen, zoals wandelen in de natuur, joggen en afspreken met vrienden.

Opmerkingen over de antipsychotica?

Bij de ‘reacties’ onderaan dit blog kun je eventuele verdere opmerkingen over bijwerkingen van antipsychotica plaatsen. Zoals ik aangaf kun je deze het beste allereerst melden bij je psychiater/arts en zeker ook bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Ik wens je alle liefs en goeds,

May-May

Illustratie: Suzan Masereeuw

Reacties

Eén reactie op “Heb je last van bijwerkingen van antipsychotica? Meld het!”

 1. Jos Raaphorst

  Voordat je te maken hebt met de bijwerkingen, is het belangrijk dat je de juiste diagnose van je psychiatrische ziekte of stoornis hebt. Van daaruit kies of zoek je met hulp van een psychiater de juiste medicatie.
  Voor mij is in 1998 ( ik was toen 35 jaar) duidelijk geworden na 4 opnames wat mijn diagnose was, namelijk
  Schizo-affectieve stoornis. Ofwel manisch-depressief psychotisch. Uiteindelijk heb ik na alle tevredenheid de voor mij juiste medicatie gekregen. 1000 mg lithium en 5 mg olanzapine.
  De grootste bijwerking van mijn olanzapine is overgewicht, maar daar heb ik mee leren leven. Ik voel mij biochemisch en geestelijk ( psychisch) in evenwicht.
  Het belangrijkste medicijn echter in mijn leven is het vermijden van grote stress, angst en frustratie en daarbij zoveel mogelijk het creëren van positiviteit en liefde in mijn leven.
  Groetjes Jos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *