Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

PsychoseNet lanceert de Antipsychotica Bijwerkingen Keuzetool

PsychoseNet lanceert de Antipsychotica Bijwerkingen Keuzetool waarmee je antipsychotica overzichtelijk kan vergelijken met bijwerkingen!

We hebben de Antipsychotica Bijwerkingen Keuzetool gemaakt omdat we zóveel vragen krijgen over antipsychotica – per mail en in het online spreekuur – dat we besloten hebben om de informatie eens goed bij elkaar te zetten, zodat het voor iedereen begrijpelijk wordt gemaakt: PsychoseNet lanceert de Antipsychotica Bijwerkingen Keuzetool.

Welkom bij onze nieuwe Antipsychotica Bijwerkingen Keuzetool

Mensen vragen ons vaak of antipsychotisch middel X “beter” is dan middel Y. Ons antwoord is dan steevast: gemiddeld zijn alle antipsychotica even effectief. Op groepsniveau doen ze niet echt voor elkaar onder.

Maar daaronder zit enorme persoonlijke variatie: bij de een werkt middel X veel beter middel Y, terwijl bij de ander het precies andersom is! En het kan zelfs nog ingewikkelder: bij de ene persoon kan middel X effectief zijn in het verminderen van de psychose, maar niet de depressie – terwijl bij de andere persoon middel X niet werkt voor de psychose maar wel voor de depressie.

Welke antipsychoticum het beste is voor jou valt niet te voorspellen

Kortom: wat een antipsychoticum gaat doen bij iemand is zeer persoonlijk. Het is een kwestie van trial-and-error van proberen en leren. Je kunt niet van te voren voorspellen welk middel effectief gaat zijn bij welke persoon. Je moet blijven proberen tot je op iets stuit waarvan je vindt dat het bijdraagt aan je kwaliteit van leven.

Het kan een lange en pijnlijke zoektocht zijn – en soms werkt geen enkel antipsychotisch middel. In dat geval zal de behandeling zich moeten richten op niet-medicamenteuze therapieën. Het heeft immers geen zin om medicatie te slikken als die niets bijdraagt – maar wel bijwerkingen veroorzaakt.

Maar wat valt er dan te kiezen, zult u vragen?

Hoewel de werking van een antipsychoticum bij iemand dus niet goed te voorspellen is, kan iets anders wel redelijk goed voorspeld worden, en dat zijn de bijwerkingen van een middel. Antipsychotica verschillen in hun bijwerkingenprofiel en daar valt een voorspelling over te doen.

Je kan dus niet kiezen op de werking van antipsychotica, maar wel op de bijwerkingen.

Daar is de Antipsychotica Bijwerkingen Keuzetool dan ook voor bedoeld: het helpt mensen te kiezen op basis van het verwachte patroon van bijwerkingen. Van het ene middel ga je vooral aankomen in gewicht, van het andere middel heb je vooral een risico op bewegingsstoornissen en bij weer een ander middel zijn er vooral seksuele bijwerkingen te verwachten. Dat is handig om van te voren te weten bij het bepalen van je keuze.

Vandaar de naam: Antipsychotica Bijwerkingen Keuzetoo

Antipsychotica  Keuzetool- PsychoseNet.nl

Niemand – ook psychiaters – hebben het bijwerkingenprofiel van alle antipsychotica paraat

Het bijwerkingenprofiel van alle antipsychotica bij elkaar is zo complex dat niemand, inclusief psychiaters, het precies paraat hebben. Daarom hebben wij een tool gemaakt waarmee je de antipsychotica makkelijk en overzichtelijk kan vergelijken op type en frequentie van bijwerkingen.

In conclusie

Antipsychotica kun je niet kiezen op werking, maar wel op bijwerkingen. Dit is nu voor iedereen mogelijk met de Antipsychotica Bijwerkingen Keuzetool.

Maak er gebruik van en help je arts om voor te schrijven op basis van wat jij belangrijk vindt.

PS: Heb je feedback op de tool, laat het ons dan weten!

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *