Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Pien

Pien is nu 24 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met  psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames.

Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

Humor als een frisse teug lucht – humor & herstel

humor

Dat herstel na psychose zwaar is zal iedereen beamen. Het lijden van verlies; het weer aandurven van activiteiten; werk; relaties; het omgaan met meningen of gedrag van de buitenwereld; worstelingen met eigen gedachtes en emoties… dan kan humor een uitkomst zijn, zo schrijft Pien in deze blog.

Soms lijkt de omvang van het geheel als een zware donkere wolk om me heen te hangen. Ik wil dan niets liever dan vrij ademhalen.

Waar vind je lucht?

‘Lekkere afzeik humor’ is wat ik vond bij mijn vrijwilligerswerk. Mijn leidinggevende kraakt mij heerlijk af met een knipoog en ik vind het geweldig. Helaas ben ik zo ad-rem als een schildpad en kan ik nooit (snel) een grapje terug bedenken. Een enkele keer komt er een grapje terug van mijn kant, dan ben ik ook helemaal in mijn sas dat ik ook maar iets heb kunnen bedenken.

De humor van katten en hondjes

Wat is er toch zo grappig aan katten en honden? Zelf heb ik een kat en ik kan zo genieten van z’n nukken. Lekker eigenwijs is hij en soms is hij niet van mijn schoot weg te slaan. Dan zet hij z’n nageltjes in mijn broek, want o wee als ik wil opstaan! Hij gaat ook altijd net zitten als ik bijna weg moet, alsof hij het ruikt. Katten en hondjes zijn ook ruim vertegenwoordigd op sites als IMGUR of YouTube, hilarische filmpjes en foto’s.. Een beetje lucht.

Humor in de vorm van zelfspot

Op het forum vind ik ook humor. ‘Humor’ is zelfs een topic op het forum. Hierop zijn grapjes en andere onzin te vinden. Iemand stelde zelfspot voor als vorm van humor voor mij. Ik vind dat een lastige! Het helpt waarschijnlijk wel om de situatie te relativeren, of te verbloemen.. Misschien ook een teugje lucht.

Platte humor

Het is ordinair, maar ik blijf het grappig vinden: als mijn vriend een scheet laat of ik een boer, verhalen die we delen uit de privésferen van de kleinste kamer: het heeft allemaal een luchtje, maar het geeft mij lucht :-).

Fotocredits: Antony Griffiths

Reacties

Eén reactie op “Humor als een frisse teug lucht – humor & herstel”

  1. Roel

    Hoi Pien,

    Humor is inderdaad erg belangrijk. Zolang het maar een manier is om te kunnen verwerken i.p.v. weg te lopen van wat er is gebeurd.

    Groetjes,

    Roel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *