Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Over migratie en psychose

migratie en psychose

In mijn onderzoek heb ik laten zien dat Marokkaanse mannen in Nederland een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van een psychose. Komt het door sociale uitsluiting, cultuurverschillen, cannabisgebruik? Ik vroeg mijn cliënt Mohamed naar zijn kijk op de zaak.

Mohamed, wat gebeurde er precies tijdens je eerste psychose? Hoe heb je hulp gekregen?

Naar televisie kijken was heel moeilijk voor mij, want als er mensen begonnen te klappen, dan dacht ik dat het over mij ging. Verder had ik last van achterdocht. De geheime diensten zouden mij achtervolgen. Het ging zover dat ik op een gegeven moment zelf contact op ging nemen met de politie om te checken of ik gezocht werd.

De huisarts ging met mij praten. Zijn conclusie was dat er niks aan de hand zou zijn. Maar gelukkig heeft hij ervoor gezorgd dat er een psychiater van het Riagg langs kwam. En uiteindelijk heeft het geresulteerd in een opname van een jaar.

Waarom denk je dat je een psychose hebt gekregen?

Uit een klein stadje in Noord Afrika ben ik vertrokken naar een wereldstad, Parijs, voor de studie wis-, natuur- en scheikunde. Toen ben ik naar Nederland gekomen voor één van de moeilijkste universitaire studies, namelijk wiskunde. Dus een cultuurschok en migratie kon bij mij tot een psychose leiden.

Hoe ben je bovenop je eerste psychose gekomen?

Eerst leefde ik in een wiskundewereldje. Alles draaide om de studie wiskunde. Ik ging niet uit om te genieten van het studentenleven.

Daarom heeft die psychose mij wakker geschud. Ik ben een ander persoon geworden na de psychose

Ik had bijvoorbeeld opeens een motto “gehaald is gehaald”, een 6 in plaats van een 8 was daarna goed.

Zelf heb ik onderzoek gedaan naar het voorkomen van psychose onder mensen die tot een etnische minderheid behoren. Zij hebben namelijk een hoger risico om een psychose te ontwikkelen, met name mannen van Marokkaanse afkomst. Waarom denk jij dat dit zo is?

Mijn verhaal van hierboven kan alleen maar een bevestiging zijn van jouw onderzoek. 
In contact komen met Nederlanders is in het begin heel moeilijk. Maar als je ze eenmaal leert kennen, dan kunnen we zoveel van elkaar leren en de afstand tussen allochtoon en autochtoon wordt kleiner.

In Nederland wonen en dan nog in twee werelden leven kan nooit gezond zijn. Dit kan een reden zijn waarom iemand ziek wordt, denk ik

Een paar maanden geleden kwam je bij mij voor behandeling. Kun je vertellen waarom?

Sinds een paar maanden heb ik een angst ontwikkeld voor geesten (of djinns). 
Ik geloof namelijk in het bestaan van geesten. Ik ben bang dat ze mij iets zouden kunnen aandoen, waardoor ik verlamd zou kunnen raken.

Wat hebben de angst voor geesten en jouw psychosegevoeligheid met elkaar te maken?

Een psychose is een aanslag op de hersenen. Ik denk dat ik kwetsbaarder ben geworden door die psychose. In Marokko, tijdens mijn pubertijd, kon ik alleen in een huis van drie etages verblijven zonder enige angst. Mijn neef, die wat ouder is dan ik, kwam wel eens langs en vroeg aan mij of ik werkelijk niet bang was.

Ik ben behandeld door mijn psycholoog, Els. We zijn begonnen met het formuleren van het probleem. Daarna hebben we de behandeldoelstellingen vastgelegd.
 We hebben stap voor stap de situaties geanalyseerd waarin ik bang ben voor de geesten. We hebben het ook over mijn fantasie over de geesten gehad. Ik was heel blij met de gedragsexperimenten. Nu kan ik met de geesten overweg. Ik laat ze met rust en ga mijn gang. Sinds januari 2017 heb ik een huiswerk klas opgestart in Den Haag. Ik geef vrijwillig ondersteuning in wis- en natuurkunde.

Wat zou je andere mensen willen meegeven die bezig zijn met hun herstel na psychose?

Nooit opgeven, want er is altijd hoop om eruit te komen


Mohamed (anoniem) en Els van der Ven

Lees meer over het onderzoek van Els in dit artikel: ‘Risico psychose Marokkaanse jongens 5 keer hoger dan Marokkaanse meisjes

Reacties

2 reacties op “Over migratie en psychose”

 1. johannes krens

  Lees het boek:
  ‘The Discovery of the Unconcious’ van Ellenberger. Het verhaalt onbevooroordeeld over de geschiedenis van de psychologie. Het eerste boek gaat over de meest voorkomende ‘primitieve’ geneeswijzen en gaat tot aan de ‘moderne’ psychotherapie van Pierre Janet. Behandeling op basis van het wereldwijd verspreidde geloof in goede en boze geesten maakt daar onderdeel van uit.
  (De moderne psychiater gelooft vooral in de goddelijke genezing door medicatie en een ‘bewezen’ businessmodel. Dat is in mijn ogen niet minder primitief)

  Succes!

 2. guy van der borght

  Mooi en interessante getuigenis/onderzoek.
  Wat voor mij heel interessant is hoe je je angst voor geesten stap per stap samen met Els bent gaan analyseren.

  Mohamed knap je een huiswerkklas heb opgestart.

  Veel succes in je verder lezen, Els nog veel succes met je onderzoek.

  http://www.ervaringpsychose.be//www.ervaringsdeskundigheidpsychose.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *