Veel gezochte termen

Alles over naasten

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Familieorganisaties

Naasten van iemand met een kwetsbaarheid kunnen voor ondersteuning bij familieorganisaties terecht, bv Ypsilon, PlusMinus of Naasten Centraal.

Wil je graag bijeenkomsten bijwonen om informatie over je kwetsbaarheid te vinden? Of wil ervaringen uitwisselen met anderen (lotgenotencontact)? Kijk dan eens bij de familieorganisaties, zoals Ypsilon, Plusminus of Naasten Centraal.

Ze bieden vaak mogelijkheden voor telefonische hulp of individuele belangenbehartiging.

Ken je deze familieorganisaties al?

Mind Ypsilon

Ypsilon

Mind Ypsilon steunt, adviseert en informeert familieleden en naasten van mensen met een (ernstige) psychische kwetsbaarheid. En komt op voor hun belangen.

Ypsilon zet zich actief in voor professionele, menselijke en perspectief biedende zorg op individueel, lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Naasten en familieleden kunnen er terecht voor steun en telefonisch, online of sociaal-juridisch advies. Daarnaast organiseren zij regelmatig activiteiten en lotgenotencontact.

Bekijk voor meer informatie op de website van Ypsilon.

Plusminus

plusminus

Plusminus is dé vereniging van en voor mensen met een bipolaire aandoening en hun naasten.

Plusminus zet zich in voor een betere kwaliteit van leven, betere zorg en ze maken zich sterk om het stigma op psychische kwetsbaarheid te bestrijden.

Voor vragen en steun kun je dagelijks contact opnemen met de Lotgenotenlijn.

Plusminus heeft drie hoofdactiviteiten:

  • Voorlichting
  • Belangenbehartiging
  • Lotgenotencontact

Bekijk voor meer informatie op de website van plusminus.nl.

Mind Naasten Centraal

Logo Mind Naasten Centraal

Mind Naasten Centraal is er voor directbetrokkenen bij mensen met psychische of psychiatrische problemen.

Op verschillende manieren bieden ze familie van de mogelijkheid om in contact te komen met andere familie van, zodat zij steun hebben aan elkaar.

Ervaringsdeskundige vrijwilligers hebben bij het lotgenotencontact een voortrekkersrol. Ze bieden een forum, mail- en telefonische ondersteuning.

Bekijk voor meer informatie op de website van Naasten Centraal.

Naasten in Kracht

naasten in kracht

Naasten in Kracht is er voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid (partners, kinderen, ouders, broers, zussen en goede vrienden).

Je krijgt er informatie, tips, inspiratie en steun. Vooral van elkaar. De informatie is zo algemeen mogelijk zodat zoveel mogelijk naasten er van kunnen profiteren.

Naasten in Kracht is een initiatief van 9 cliënten- en familieorganisaties in de GGZ.

Bekijk meer informatie op de website van NaasteninKracht.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.