Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Documentaire De Weg Kwijt – over psychosegevoeligheid

Nieuws - de weg kwijt

Eindelijk is het zover: documentaire De Weg Kwijt wordt op zaterdag 9 oktober uitgezonden bij Omroep West. De documentaire neemt je mee in het levensverhaal van Salim (32) en zijn familie.

Salim verblijft door psychosegevoeligheid langdurig in een zorginstelling. Soms raakt hij letterlijk en figuurlijk even de weg kwijt. De impact daarvan is groot, op zowel hemzelf, zijn familie als de zorgverleners.

Een verhaal over tragiek en hoop in een levensloop die verloren lijkt

Het leven van Salim is een voorbeeld van een breder maatschappelijk vraagstuk: 300-duizend mensen die langdurige en specialistische GGZ-zorg krijgen staan aan de zijlijn van de maatschappij. Sommigen van hen raken eenmalig of regelmatig vermist. Vermissingen leiden tot ongerustheid bij naasten en zorgverleners, maar bovenal betekent het terugval in herstel.

Reactie van Hannah, zus-van Salim en initiator van de documentaire
‘De meeste mensen associëren iemand die verward op straat loopt al snel met gevaarlijk, maar het gros van de mensen is alleen maar ontzettend eenzaam. Net zoals mijn broer. Zo hoorde ik dat mijn moeder en zusje mijn broer laatst toevallig bij een evenement in de rij zagen staan. Ze vroegen wat hij ging doen, en uit zijn antwoord maakten ze op dat hij in de rij stond om het gevoel te krijgen ergens bij te horen. Hij had helemaal geen kaartje, maar hij wilde zich zo graag even normaal voelen.

Natuurlijk weet ik dat ik niet de wereld kan veranderen met een verhaal. Wat ik wel hoop is er aan bij te dragen dat als een broer, buurman of collega zoiets overkomt, we beter begrijpen wat er met iemand gebeurt. En bovenal steun te bieden in zo’n moeilijke tijd.
Ik vind het spannend om ons gezin op zo’n kwetsbare manier te laten zien. Ik denk omdat het iets is wat we zolang voor onszelf hebben gehouden, en waar jarenlang verdriet achter schuilgaat. Toch staan we er allemaal achter. We hopen dat mensen die in eenzelfde situatie zitten zich gesteund voelen: je staat niet alleen.’ 


De Weg Kwijt wordt uitgezonden bij Omroep West, een dag voorafgaand aan de werelddag van de geestelijke gezondheid. Je kunt meer lezen over deze documentaire op www.dewegkwijt.tv.

Meer lezen over psychose?