Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Wat kunnen wij als ouders doen voor onze psychosegevoelige zoon?

Vraag

Mijn zoon is verslaafd geweest aan onder andere drugs en hij heeft regelmatig last van psychoses.

Is het te behandelen en hoe kunnen wij hem het beste ondersteunen?

 

Antwoord

Beste R.,

Bedankt voor je vraag!

Als ik het goed begrijp is hij dus helemaal afgekickt? Wat een overwinning! Psychoses kunnen ook het gevolg zijn van het stoppen met drugs. Dat hij lange tijd gedempt heeft rondgelopen, waardoor de opgekropte energie (psychose) dan vrijkomt. Heeft hij daadwerkelijk last ervan, en hoe zijn die psychoses voor hem?

Het is zeker te ‘behandelen’, veelal door middel van medicatie. Afhankelijk van welk gedrag hij laat zien wordt bepaald of een opname nodig is. In hoeverre het escaleert.

Jullie kunnen een luisterend oor bieden aan hem, op gelijkwaardig niveau. Door oprecht geïnteresseerd te zijn naar wat er in hem leeft. Zonder hem proberen te overtuigen van zijn eventuele ongelijk. De psychotische taal bevat vaak sleutels/metaforen voor herstel. Het zijn signalen van het onderbewustzijn dat er iets moet veranderen.

In het Westerse biomedische model wordt het vaak gezien als een defect brein, een disbalans in de stofjes die aangevuld moeten worden met andere stofjes (medicatie). Terwijl in andere culturen juist breder gekeken wordt, en het niet per definitie afgeschreven wordt als ‘ziekte’. Maar als een energie, die eruit moet, en met veel liefde en aandacht ondersteund dient te worden. Wat je kan doen is een veilige ruimte bieden, en zoals je nu al doet vragen stellen buiten het reguliere systeem.

Er zijn steeds meer alternatieve manieren om de kern van psychose (trauma, opgekropte blokkades) aan te pakken, i.p.v. het alleen te onderdrukken met medicatie. Alleen zijn die methoden nog niet zo toegankelijk, waardoor medicatie vaak de eerste oplossing is om even te stabiliseren. En van daaruit verder te kijken. Zijn verhaal/energie moet eruit, d.m.v. ventileren en expressie op verschillende manieren (schrijf, spraak, beeld, beweging etc.). Hij staat blijkbaar op een kantelpunt in z’n leven.

Probeer het ondanks de situatie te normaliseren door hem het gevoel te geven dat het oké is wat hij doorstaat, en dat het ook niet uniek is. Het label ‘psychotisch’ is al heftig genoeg. Hij is blijkbaar gevoelig, en die gevoeligheid dient hij te integreren in zijn ‘zijn’.

Ik hoop dat je iets hebt aan dit antwoord. Veel succes, en laat me weten als je nog wat wilt delen of vragen!

Warme groet,

Tim Knoote
Ervaringsdeskundige

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Tim Knoote op 14 november 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook