Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Onderzoek naar de rol van verlies in herstelprocessen

Sinds 2019 doet Bernice Brijan onderzoek naar herstel bij psychische kwetsbaarheid aan de Universiteit van Tilburg. Zij onderzoekt vooral hoe de omgang met verlies een rol speelt in herstelprocessen.

Daarbij maakt zij een onderscheid tussen verlies dat intrinsiek kan zijn aan psychische kwetsbaarheid en verlies dat ontstaat als een gevolg van psychische kwetsbaarheid. Een voorbeeld van het eerste is een verlies van verbondenheid met de wereld. Verlies dat voortkomt uit psychische kwetsbaarheid is bijvoorbeeld het verlies van relaties of van dromen, doelen en verlangens. Ook kan het zich uiten in rouw over de ziekte.

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar verlieservaringen die het gevolg zijn van psychische kwetsbaarheid

Nog minder onderzoek is gedaan naar eerstepersoonsbeschrijvingen van dit soort verliezen. Vandaar deze oproep. Bernice vindt het belangrijk dat ervaringsverhalen gehoord worden.

Zij wil daarom graag eenieder die te maken heeft of heeft gehad met verlies als gevolg van psychische kwetsbaarheid vragen om ervaringen te delen

Dit kan in een korte beschrijving van maximaal één A4. Met deze ervaringen zal uiteraard vertrouwelijk worden omgegaan.

Alle persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de AVG en volgens de gedragscodes van Universiteiten van Nederland.

Doe je ook mee?

Heb je vragen? Of wil je je verhaal insturen? Mail dan naar: B.N.M.Brijan@tilburguniversity.edu

Namens Bernice alvast hartelijk dank aan iedereen die persoonlijke ervaringen wil delen.


Bernice Brijan is afgestudeerd als geestelijk verzorger. Ze doet onderzoek naar herstel bij psychische kwetsbaarheid aan de Universiteit van Tilburg.

Meer lezen over verlies?