Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik vanaf 400 mg lithium in één keer stoppen?

Vraag

Na 14 jaar lithiumgebruik 1200 mg per dag, ben ik sinds een aantal maanden aan het afbouwen omdat ik al een tijd stabiel ben. Over anderhalve week zit ik op 400 mg. Ben ik dan nog beschermd?

Kan ik de 400 mg in één keer stoppen of moet ik het laatste stuk ook geleidelijk afbouwen?

Antwoord

Beste P.,

Dank voor het bericht. Goed bezig!

1. Sommige mensen ondervinden zelfs bij een hele lage dosis nog beschermende effecten. Maar dat is niet de reden om langzaam te blijven afbouwen, ook bij lage doseringen. Je moet ook op het einde langzaam blijven afbouwen omdat je bij een snelle daling van de lithiumconcentratie in het brein, makkelijk een rebound manie kunt ontwikkelen (een manie door de lithium-geïnduceerde breinveranderingen die bij afname van het lithium op kunnen gaan spelen).

2. Je moet altijd stapsgewijs langzaam blijven afbouwen, VOORAL bij de laatste beetjes. Dit komt omdat in het brein de concentratie dramatisch kan dalen bij met name de lagere doseringen. Hier moet je dus voor oppassen.

Hope this helps, voorzichtig dus!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 5 mei 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Lithium
Medicatie

Lees ook