Main content

Vraag

Wat vindt u als psychiater van het gebruik van adaptogene kruiden bij psychische klachten?

Er zijn veel adaptogene kruiden die heel behulpzaam kunnen zijn, zoals in de Ayurveda.

Antwoord

Beste N.,

Net als jij geven meer mensen aan dat ze zich beter voelen met het gebruik van zulke kruiden. Dat is natuurlijk mooi. Als psychiater ben ik niet opgeleid in Ayurveda, dus kan ik het inhoudelijk niet goed beoordelen.

We weten nog heel veel niet van mentale verschijnselen en hoe ze zich verhouden tot het lichaam. Ik vind dat we daarom niet te stellig moeten zijn in afwijzen of aanprijzen van kruiden of andere dingen die misschien kunnen helpen.

Als psychiater vind ik dat we niet zomaar dingen moeten doen. Onderzoek is belangrijk om goed uit te zoeken of, bij wie, waarvoor en waardoor iets werkt.

Ervaringsverhalen zijn daarbij ook een bron van kennis. Het is de kunst om hierin een goede balans te vinden. Op verschillende plekken in de psychiatrie wordt daaraan gewerkt.


Logo biografie Wim Veling

Wim Veling is psychiater en adjunct hoogleraar psychiatrie, verbonden aan het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen. Wim doet onderzoek naar de sociale context van psychose en ontwikkelt Virtual Reality behandelingen.

Meer informatie over behandeling:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Wim Veling op 8 juli 2021
  • Deel deze pagina: