Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Heb je advies met betrekking tot afbouw van lorazepam?

Vraag

Hoi Remke,

Ik heb op dit moment een depressie. Het is mijn vierde. Ik heb altijd goede ervaringen met imipramine. De huisarts heeft de dosering nu opgehoogd tot 300 mg. Bij 250 mg viel de spiegel niet binnen de werkzame waarde. Om het aanslaan van de hogere dosering te ondersteunen neem ik sinds 7 weken drie keer per dag lorazepam 1 mg.

Op dit moment voel ik minder angst en slaap ik goed. Of ik stabiel ben door de imipramine kan ik niet beoordelen.

Wat kan je mij adviseren betreffende de afbouw met taperingstrips? Ik heb via de huisarts al medewerking en ik heb contact gezocht met de Regenboog Apotheek.

Met vriendelijke groet,

J.

Antwoord

Dag J.,

Ik neem even aan dat je het hebt over afbouw van lorazepam, niet van de imipramine (die zou ik na vier depressies niet afbouwen als ik jou was). Maar inderdaad moet lorazepam afgebouwd worden want dat is een uiterst verslavend middel dat nu (al na twee aaneengesloten weken) niets meer doet, maar waar je niet meer zonder kan.

Deze informatie delen we over benzodiazepinen op de afbouwpoli:

Benzodiazepinen zijn, samen met opiaten, de medicijnen die het lastigst zijn om af te bouwen. Elk stapje omlaag veroorzaakt veel spanning en ontwenningsverschijnselen, zowel lichamelijk als psychisch. Dit komt omdat er bij afbouw ineens veel minder GABA beschikbaar is, en het even duurt voordat het lichaam dat zelf weer gaat aanmaken. Bij jarenlang gebruik kan dit langer duren.
Hoe korter de werkingsduur van het middel, des te meer klachten het bij het afbouwen kan geven. Vooral kortwerkende middelen als alprazolam en oxazepam (Seresta) zijn om die reden extra moeilijk af te bouwen.
Ontwenningsverschijnselen verdwijnen meestal na een aantal weken.
• Lichamelijke ontwenningsverschijnselen: een grieperig gevoel, hartkloppingen, zweten, maag-darmproblemen, problemen met zien, duizeligheid, stijfheid, trillingen, spiertrekkingen, overgevoeligheid voor prikkels (licht, geluid, aanraking), vreemde sensaties bij smaak of reuk.
• Psychische ontwenningsverschijnselen: angst, alertheid, onrust, prikkelbaarheid, slapeloosheid, veel dromen, geheugen- en concentratieproblemen, somberheid en hunkering naar het middel (craving).

Bij het afbouwen kunnen rebound-angstklachten ontstaan. De angst is bij rebound veel heviger dan bij de oorspronkelijke klachten. Veel mensen schrikken daarvan, maar ook deze klachten gaan na een tijd voorbij. Ook kan iemand bij het afbouwen gaan hunkeren naar het middel (craving). Zeer zelden komen klachten voor die lijken op onthoudingsklachten bij alcoholverslaving: epileptische aanvallen, verwardheid, paranoïde wanen en hallucinaties.
Zet vooral door. Wie eenmaal gestopt is, voelt zich helderder, kan zich beter concentreren en dingen beter onthouden. Veel mensen voelen zich als herboren. Ook de zintuigen komen weer tot leven: muziek klinkt mooier, kleuren worden intenser, het eten smaakt beter. Kennelijk leggen benzodiazepinen een grauwsluier op de waarneming (wat logisch is als je bedenkt dat álle hersenactiviteit bij gebruik van benzodiazepinen afneemt).
Wanneer je verwacht dat het afbouwen moeilijk gaat worden, bijvoorbeeld omdat iemand het al een keer tevergeefs geprobeerd heeft of veel klachten had toen hij een keer zonder benzo’s kwam te zitten, dan kun je het middel het beste omzetten in diazepam. Diazepam is een langwerkende benzodiazepine die minder schommelingen geeft in de bloedspiegel en daardoor bij het afbouwen minder ontwenningsverschijnselen veroorzaakt. Bovendien zijn er van diazepam tabletten van 2 milligram (met breuklijn) beschikbaar, waardoor je hyperbolisch kunt afbouwen.
Bij heel hoge doseringen (hoeveelheden vergelijkbaar met 30 milligram diazepam) is er meer kans op succes als het afbouwen tijdens een ‘detox’-opname in een verslavingskliniek gebeurt.
Veel mensen krijgen tijdens of na het afbouwen van slaapmiddelen een slaapstoornis. Deels komt dat omdat ze daarvoor al een slaapstoornis hadden, die weliswaar onderdrukt werd, maar niet genezen; deels komt dat door het stoppen met benzodiazepinen. Het duurt een tijd voor het brein zich herstelt en zelf weer GABA gaat aanmaken.

Het afbouwen van lorazepam met behulp van taperingstrips lijkt me ideaal, fijn dat dat kan.

Ik wens je veel succes!

Met vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Remke van Staveren op 2 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
benzodiazepinen
Lorazepam
Medicatie

Lees ook