Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Moet ik lorazepam afbouwen per innamemoment, dus eerst de ochtenddosis?

Vraag

Goedendag,

Ik ben bezig met afbouw van lorazepam. Momenteel gebruik ik 0.25 mg in de ochtend, 0.25 mg in de middag en 0.5 mg in de avond. Ik heb een taperingstrip van 0.25 naar nul.

Hoe kan ik dit het beste afbouwen?

Moet ik alles tegelijk afbouwen of eerst de middag-, vervolgens de ochtend- en daarna de avonddosis afbouwen?

Hartelijk dank voor uw antwoord.

Antwoord

Beste P.,

Bij meerdere innamemomenten is het advies van de apotheker om die een voor een af te bouwen. Dan duurt het afbouwen wel wat langer maar dat gebeurt dan ook meer geleidelijk, wat de kans op problemen tijdens het afbouwen zo klein mogelijk maakt. In welke volgorde de verschillende tijdstippen moeten worden afgebouwd is geen onderzoek gedaan. Het is waarschijnlijk verstandig om het innamemoment waarvan je verwacht dat dat bij het afbouwen het lastigst zal zijn, tot het laatst te bewaren. Ik neem aan dat dat het tijdstip is vóór het slapengaan. De volgorde die je zelf voorstelt past hier prima bij.

Als je losse tabletten van 0.15 en 0.5 mg hebt dan is de strip die je nu hebt ontvangen de eerste van drie strips die voor het afbouwen nodig zijn. Als die losse tabletten er niet zijn, dan raad ik je aan om voordat je met het afbouwen begint contact op te nemen met de medewerkers van de apotheek. Zij kunnen je hiermee helpen.

Ik hoop dat dit antwoord duidelijk is en dat het afbouwen van de lorazepam helemaal goed zal verlopen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 16 mei 2022

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
benzodiazepinen
Lorazepam
Medicatie

Lees ook