Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Is het schadelijk om lorazepam te blijven slikken?

Vraag

Ik gebruik nu twee jaar 3 mg lorazepam per dag en voel me daar prima bij, geen bijwerkingen, niets.

Ik ben midden zestig en had mijn hele leven last van angsten. Ik rook niet, drink niet, en sport veel. Eigenlijk wil ik zo doorgaan.

Als ik met deze 3 mg nog jaren doorga, zonder te verhogen, is dat dan schadelijk voor lichaam en geest?

Antwoord

Beste G.,

Richtlijnen adviseren aan dokters om middelen zoals lorazepam alleen kortdurend voor te schrijven: liever niet langer dan twee weken. De werking van deze middelen kan bij langdurig gebruik namelijk (snel) minder worden, waardoor mensen een hogere dosis nodig hebben om nog effect te merken. En het kan door langduriger gebruik al snel veel moeilijker worden om weer met zo’n middel te stoppen.

Omdat iedereen anders is en anders kan reageren op medicatie, kun je op grond van deze kennis niet voorspellen hoe langdurig gebruik voor een individuele patiënt zal uitpakken. In jouw geval tot nog toe kennelijk heel goed en wie weet blijft dat ook zo. Als dat zo is dan kan ik me voorstellen dat je de lorazepam die je nu gebruikt in deze dosering wil blijven gebruiken.

Je kunt er ook op een andere manier tegenaan kijken door jezelf, nu het voor jou heel goed gaat, af te vragen of je misschien op een verstandige en voorzichtige wijze wilt onderzoeken of het voor jou ook zonder lorazepam goed blijft gaan. Om dat uit te vinden moet je één ding in ieder geval niet doen en dat is in één keer met je lorazepam gaan stoppen, want dan zul je vrijwel zeker problemen krijgen door onttrekkingsverschijnselen.

Wat je dan wel kunt doen is de dosering van je lorazepam heel geleidelijk en volgens een verantwoord afbouwschema in hele kleine stapjes verlagen, terwijl je van dag tot dag bijhoudt hoe dat voor jou gaat. Als je dat op een goede manier (in goed overleg en samen met je behandelaar) kunt doen, dan kun je er zo op een veilige manier achter komen of je zonder lorazepam verder komt, of dat je er uiteindelijk toch voor kiest om lorazepam te blijven gebruiken.

Zo’n geleidelijke afbouw is met behulp van de standaardmedicatie van de apotheek niet goed te doen. Met behulp van afbouwmedicatie (taperingstrips, stabilisatiestrips) die je behandelaar aan jou kan voorschrijven kan dat wel heel goed. Hoe afbouwen met afbouwmedicatie werkt kun je rustig nalezen in de tips voor afbouwen van medicatie.

Samenvattend: of je lorazepam wilt blijven gebruiken zoals je nu doet is iets waar je zelf over moet nadenken en waarover je samen met je behandelaar kunt spreken en waar je zelf een beslissing over moet nemen. Ik kan in ieder geval niet zeggen wat voor jou beter of slechter is. Laat daarom dit antwoord ook aan je behandelaar lezen. Ik hoop dat je met dit antwoord verder kunt.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Peter Groot op 23 januari 2022

Gerelateerd

Meer over

Lorazepam
Medicatie

Lees ook