Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heeft u advies hoe ik het beste om kan gaan met mijn ‘waanstemming’?

Vraag

Hallo Jim van Os,

Ik ben een vrouw van eind veertig en heb al sinds mijn vijftiende last van randpsychotische verschijnselen. Als ik dingen zie hebben ze soms meer betekenis voor me, ze komen op me af en zijn vaak ook bedreigend. Ook zijn er vaak allerlei aanwijzingen en patronen voor mij te zien, het leven is soms net een puzzeltocht.

Ik probeer ertegen in te gaan en zeg tegen mezelf dat het onzin is, maar omdat ik er de afgelopen jaren erg veel last van had heb ik ook vier jaar antipsychotica gebruikt. Dat hielp wel aardig.

In het universitair centrum psychiatrie hebben ze mij verteld dat waar ik last van heb, een waanstemming wordt genoemd. Ik vond dit op zich wel duidelijk.

Maar zijn er ook leefstijladviezen voor mensen met zulke problemen?

Momenteel gebruik ik geen medicijnen en dat wil ik graag zo houden.

Ik vermijd al stress en drukte, heeft u nog meer tips?

Met vriendelijke groet,

E.

 

Antwoord

Hey E.,

Dank voor schrijven!

We zijn allemaal psychosegevoelig – maar de een wat meer dan de ander.

Hoe de psychosegevoeligheid zich uit en onder welke omstandigheden verschilt van persoon tot persoon.

Natuurlijk is altijd het algemene lifestyle advies van kracht: regelmaat in je leven, voldoende slapen, bewegen, mindfulness doen, geen drugs, matig alcohol, geen extreme stress, gezonde voeding. Allemaal heel belangrijk.

Maar het lifestyle advies hangt ook af van de mate waarin en onder welke omstandigheden en stressoren, de psychosegevoeligheid zich bij jou manifesteert.

Bij veel mensen heeft de psychosegevoeligheid te maken met het sociale verkeer met andere mensen. Bijvoorbeeld ongerust zijn over de motieven en handelingen van andere mensen in relatie tot jezelf.

Bij weer andere mensen heeft de psychosegevoelgheid ook te maken met een onrustige buurt waar veel gebeurt op straat, geluiden horen van de buren, etc.

Bij weer andere mensen speelt de psychosegevoeligheid vooral op in tijden van relatieve eenzaamheid.

Bij weer anderen heeft het te maken met stress op het werk.

Dus met andere woorden: wat vooral belangrijk is, is je psychosegevoeligheid leren kennen en begrijpen. Dan kun je je leven er ook het beste op afstemmen…

Maar in ieder geval TOP hoe goed je het gedaan hebt tot nu toe, en vooral ook dat je het zonder medicatie nu kunt klaren. Geweldig!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 14 september 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook