Main content

Vraag

Hallo Peter,

Ik ben een vrouw van eind vijftig en slik al twintig jaar aripiprazol. Sinds drie maanden slik ik ook quetiapine.

Graag wil ik de medicatie afbouwen, met name vanwege de kortere levensverwachting als gevolg van antipsychoticagebruik.

Als ik nu stop met de medicatie, kan ik de kortere levensverwachting dan nog ongedaan maken?

Ik hoop op een eerlijk antwoord.

Bij voorbaat dank.

 

Antwoord

Beste M.,

Mensen kunnen door het gebruik van medicijnen langer leven dan ze zonder medicijnen hadden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan insuline. Korter kan ook, wat gemiddeld genomen zou kunnen gelden voor mensen die langdurig antipsychotica gebruiken. De vraag is dan wel of dat aan de antipsychotica ligt of aan de omstandigheden waarin iemand verkeert of aan allebei.

Hoe dat voor een individuele patiënt zit, daar kunnen gemiddelden uit onderzoeken weinig of niets over zeggen. Als iemand door het gebruik van een optimale dosis van een antipsychoticum veel beter kan functioneren, dan kan dat leiden tot een langer leven dan zonder het gebruik van antipsychotica. Het omgekeerde kan ook, en als we kijken naar onderzoeken dan komt dat waarschijnlijk vaker voor.

Maar het gaat in alle gevallen om gemiddelden, die je niet kunt vertalen naar hoe het voor een individuele patiënt zit. Over wat het wel of niet gebruiken van antipsychotica voor jou betekent kan ik daarom niets zeggen. Zoals ik ook niet kan zeggen of je jaren terug kunt winnen als je met medicatie stopt.

Als je je door te stoppen slechter gaat voelen dan is het waarschijnlijk beter om dat niet te doen. Maar als het je lukt om te stoppen en als je je daar goed bij voelt en goed blijft voelen, dan ben je zonder medicatie waarschijnlijk beter af.

Of het voor jou mogelijk is om te stoppen en of je wilt stoppen is iets dat je met je behandelaar kunt bespreken. Door geleidelijk af te bouwen kun je er samen met je behandelaar achter komen of dat lukt en of je je daardoor beter gaat voelen en zonder medicatie verder kunt.

Als je geleidelijk wilt gaan afbouwen dan kan dat met behulp van afbouwmedicatie.

Ik hoop dat dit antwoord eerlijk en duidelijk is en dat je er verder mee kunt. Je kunt het aan je behandelaar laten lezen als je erover nadenkt of je met bepaalde medicatie wilt gaan stoppen.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 12 oktober 2020
  • Deel deze pagina: