Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Is afbouw clozapine met 25 mg per maand verantwoord?

Vraag

Dag Peter,

In 2015 ben ik psychotisch geworden en sindsdien aan de clozapine. Gelukkig gaat het goed op dit moment en ben ik aan het afbouwen.

Vanmiddag had ik een gesprek met mijn behandelaar en die wil dat ik van de 100 mg clozapine die ik nu gebruik per maand, met 25 mg per maand ga afbouwen. Mijn moeder en ik vragen ons af of dit niet erg snel gaat.

Is die stap van 25 mg eraf per maand verantwoord? Zeker omdat het om de laatste medicatie gaat en ik begreep van vorige artsen dat je dan extra alert moet zijn.

Alvast dank voor het kijken naar mijn vraag.

Vriendelijke groet,

D.

Antwoord

Beste D.,

Het afbouwschema in gelijke stappen van 25 mg per maand dat je psychiater voorstelt is niet verantwoord. De eerste stap gaat misschien nog goed, de tweede stap misschien ook nog, maar de laatste stap zal zeker te snel gaan en tot problemen leiden. Die problemen moeten zoveel mogelijk voorkomen worden en dat kan door geleidelijk af te bouwen waarbij de stappen waarmee de dosis wordt verlaagd naar het einde toe steeds kleiner worden.

Dit werkt het best als je tijdens het afbouwen zelf, zo goed mogelijk bijhoudt hoe goed dat voor jou gaat en dat met je behandelaar bespreekt. Zolang alles voor jou goed gaat kun je doorgaan met afbouwen. Zodra je merkt dat je nieuwe klachten krijgt of dat bepaalde klachten die je hebt maar nog goed kunt verdragen plotseling erger worden, moet je contact opnemen met je behandelaar. Daarmee moet je dan bespreken wat moet worden gedaan. Meestal zijn er dan twee mogelijkheden waaruit zal worden gekozen.

De eerste mogelijkheid is ervoor kiezen om een tijdje op dezelfde dosis te blijven (we noemen dat stabiliseren) tot je klachten minder worden of helemaal weggaan, waarna je weer verder gaat met afbouwen maar in een langzamer tempo.

De tweede mogelijkheid, als je klachten voor jou nog goed hanteerbaar zijn, is om toch door te gaan met afbouwen maar in een lager tempo (geleidelijker). Het is dus niet verstandig om, zoals je psychiater voorstelt, vooraf te proberen om een afbouwschema te bepalen voor de hele afbouw. Omdat niemand kan voorspellen hoe zo’n schema voor jou zal uitpakken.

Wat ik hierboven beschrijf is praktisch voor jou en voor je behandelaar allemaal heel goed mogelijk als je voor het afbouwen gebruik maakt van afbouwmedicatie (taperingstrips). Met behulp van de medicatie die de apotheker standaard kan leveren zal het je behandelaar in de praktijk niet lukken om je tijdens het afbouwen goed te helpen. Dat komt doordat farmaceutische bedrijven nooit de doseringen hebben geleverd die nodig zijn om verantwoord en veilig te kunnen afbouwen.

Bij iedere tapering- of stabilisatiestrip zit tegenwoordig een eenvoudig zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag moet invullen. Dat kost heel weinig tijd en helpt jou en je behandelaar om te zien of het afbouwen voor jou nog goed gaat.

Door goed samen te werken met je behandelaar zorgen jullie er samen voor dat je medicatie op een verantwoorde manier wordt afgebouwd, en zul je ontdekken of je helemaal kunt afbouwen of misschien toch een bepaalde (en hopelijk lagere) dosis moet blijven gebruiken.

Hieronder vind je informatie over (het voorschrijven van) afbouwmedicatie. Bespreek dit antwoord met je psychiater, dan hoop ik dat jullie er samen uit zullen komen en dat het je zal lukken om op een verantwoorde manier en zonder veel problemen met je antipsychotica te stoppen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 16 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Clozapine
Medicatie

Lees ook