Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Sinds afbouw lithium heb ik last van depressieve gevoelens, wat is uw advies?

Vraag

Mijn behandelaar adviseerde me om te stoppen met lithium vanwege mijn nieren, maar nu heb ik meer last van depressieve gevoelens.

Wat zou uw advies zijn?

Antwoord

Beste A.,

Dit is een bekend dilemma. Bij nierproblemen en lithiumgebruik is de eerste stap om een consult te vragen bij een nefroloog (nierspecialist) om te laten onderzoeken of er misschien ook andere oorzaken zijn voor de verminderde nierfunctie. Misschien moet je je leefstijl aanpassen, niet roken, veel bewegen, hoge bloeddruk laten behandelen, kortom alles doen om je vaatstelsel in goede conditie te houden. Ook streef je in overleg met je behandelaar naar een zo laag mogelijke lithiumdosis die voor jou nog effectief is, dat is vaak een kwestie van voorzichtig uitproberen.

Als je nog nooit een andere stemmingsstabilisator hebt gebruikt, is het geleidelijk overgaan van lithium op bijvoorbeeld valproïnezuur (merknaam Depakine) ook een optie. Bij overwegende depressies kan het middel lamotrigine ook een goede mogelijkheid zijn, hoewel dat niet tegen manie helpt. Als lithium het enige middel is wat bij jou effectief blijkt te zijn, dan is doorgaan en de nierfunctie goed blijven volgen toch ook wel een optie.

Een licht gedaalde nierfunctie is niet altijd een probleem. Bij de vraag of je nu moet stoppen met lithium gaat het vooral om het tempo waarin de nierfunctiewaarden (kreatinine, eGFR) verslechteren. En als je besluit om lithium af te bouwen, doe dat dan altijd heel geleidelijk. Maar zoals altijd bij PsychoseNet: we kunnen alleen algemene adviezen geven, want iedereen is weer anders. Eventueel kunnen jij en je behandelaar een second opinion bij mij aanvragen (ik werk bij GGZinGeest in Amsterdam en bij Altrecht in Utrecht).

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 8 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook