Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat kan ik verwachten bij switch van lithium naar lamotrigine?

Vraag

Hallo,

Omdat ik te veel bijwerkingen heb van lithium ga ik binnenkort overstappen op lamotrigine.

Wat kan ik zoal verwachten van het switchen van mijn medicatie? En hoe kan ik daar het beste mee omgaan met mijn werk? Mijn bedrijfsarts weet er in ieder geval van af.

Bedankt.

Antwoord

Beste D.,

Lamotrigine is een stemmingsstabiliserend medicijn dat effectief is om depressieve klachten te voorkomen. Het werkt niet tegen manische verschijnselen. Het hangt dus af van het type stemmingsstoornis waar jij last van hebt of dit een goed alternatief is. Bij een switch van het ene naar het andere medicijn lopen altijd twee zaken door elkaar: in jouw geval het afbouwen van lithium (als je dat heel geleidelijk doet zul je daar weinig last van hebben) en het opbouwen van lamotrigine.

Als ik lithium afbouw, doe ik dat meestal met stappen van 200 mg per maand. Te snel afbouwen kan soms stemmingsklachten geven. Lamotrigine wordt heel geleidelijk opgebouwd in de loop van ongeveer 6 weken, en wordt door de meeste mensen goed verdragen. Maak met je behandelaar een duidelijk plan. Als je nu stabiel bent, en de switch geleidelijk uitvoert, zul je daar op je werk denk ik weinig last van hebben. Hangt natuurlijk wel van de aard van je werk af. Als je met machines werkt, is het bij het starten van een nieuw medicijn altijd even goed opletten of dat invloed heeft op je motoriek en coördinatie.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 2 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen van Medicatie
lamotrigine
Lithium
Medicatie

Lees ook