flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Psychofarmaca afbouwen - de Harm Reduction Methode * PsychoseNet

Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Psychofarmaca afbouwen – de Harm Reduction methode

psychofarmaca afbouwen

‘Afbouwen van Psychofarmaca’ is de Nederlandse vertaling van de Harm Reduction Guide, Coming off psychiatric Drugs – een Amerikaanse gids waarin gebruikers van psychofarmaca alle informatie die ze konden vinden over het afbouwen van medicijnen bij elkaar hebben gezet om zo mensen die dat willen zo goed mogelijk te ondersteunen bij het afbouwproces.

De gids is samengesteld door Will Hall (een Amerikaanse ervaringsdeskundige, coach, trainer en schrijver), met informatie die bij elkaar is gebracht door het Icarus Project en het Freedom Center.

De gids is niet bedoeld om je over te halen om te stoppen met psychofarmaca, maar wil mensen die daarover nadenken graag ondersteuning bieden om de juiste keuze te maken. In een cultuur die verdeeld is tussen enerzijds de promotie van medicijnen door de farmaceutische industrie en anderzijds de anti-medicatie agenda van sommige activisten, hoopt de Harm Reduction methode te helpen om een zorgvuldige afweging te maken.

Harm Reduction betekent ‘schade beperken’, want psychofarmaca afbouwen is een ingewikkeld proces

In de gids wordt ook de mening gehoord van mensen die besloten hebben om medicijnen te blijven gebruiken of alleen minder te gaan slikken. Veel mensen hebben baat bij medicijnen en kiezen ervoor ze te blijven gebruiken. Ondanks de risico’s en bijwerkingen ervan kan dit soms een betere keuze zijn onder de omstandigheden. Tegelijkertijd kunnen medicijnen zoals antipsychotica en antidepressiva veel schade veroorzaken, soms zelfs meer dan de ziekte waarvoor ze zijn voorgeschreven.

Te vaak gebeurt het nog dat mensen zonder professionele hulp hun eigen weg moeten zien te vinden in het doolhof van de psychiatrie. Er is eerlijke informatie nodig die de discussie verbreedt en hopelijk zal deze gids bijdragen om het gesprek op gang te brengen over de voors en tegens van psychofarmaca.

In onderstaande video vertelt Will Hall over de Harm Reduction methode bij het afbouwen van psychofarmaca

 
 


photo credit: pexels.com

Reacties

Eén reactie op “Psychofarmaca afbouwen – de Harm Reduction methode”

  1. Bernadette Wigchert

    De gids is in het Nederlands uitgegeven door uitgeverij Tobi Vroegh en daar te bestellen.
    https://tobivroegh.nl/product/psychofarmaca-afbouwen-will-hall/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *