Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Laura is psychiater en werkt op een acute opname-afdeling. Ze is gespecialiseerd in ambulante zorg voor mensen met ernstige psychiatrische problemen, vooral mensen die last hebben van psychoses.

Wat betekent mijn geremdheid tijdens manie?

Vraag

Ik ben doorgeschoten in een manie als gevolg van een antidepressiva die ik nam (serlain).

Een half jaar ben ik opgenomen geweest in een psychiatrisch ziekenhuis. Dit is mijn eerste opname en ben voordien nog nooit in contact gekomen met psychiatrie. Ik heb echt pech gehad, zeggen ze.

Nu ik was voor die manie iemand die heel graag op stap ging, en ging dansen. Vandaag durf ik weinig zaken te ondernemen. Ik zou zo graag gaan dansen, maar heb schrik, weet niet waarvoor. Ik voel mij zo aarzelend, en onzeker in mijn hoofd. Die onzekerheid resulteert in een enorme geremdheid… Wat betekent dit? Ik zou zo graag weer de oude worden. Nu ben ik precies een bang vogeltje. Kan het door medicatie zijn? Mijn psychiater zegt dat ik geduld moet hebben, maar die manie is nu toch al 7 maanden geleden. Een depressie heb ik niet, want ik lach nog, eet nog goed, ben niet somber. Maar die geremdheid is verschrikkelijk lastig. Moet ik hiertegen in gaan of wat doe ik? Alvast bedankt voor een reactie.

Antwoord

Goede vraag en ik merk dat ik het moeilijk vind hierop antwoord te geven, omdat ik je niet ken.

Het kan zijn dat je voor je manie al een tijdje hypomaan was, het kan zijn dat de medicatie je dempt. Het kan zijn dat het inderdaad nog het herstel is waar je in zit (ook 7 maanden erna).

Het is belangrijk dit met je psychiater te bespreken. Mogelijk kan je medicatie worden aangepast.

Soms is het ook goed om hierover met ervaringsdeskundigen van gedachten te wisselen. De meeste organisaties werken met ervaringsdeskundigen, en via de VMDB kan je soms ook mogelijkheden vinden om in gesprek te gaan.

Ik wens je sterkte,

met vriendelijke groet,

Laura

Beantwoord door: Laura van Goor op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook