Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Afgeronde manie, is dat mogelijk?

Vraag

Vorig jaar had ik een vraag over stoppen met Abilify. Dit is gelukt. Nu kan ik minder goed tegen prikkels, maar daar hou ik rekening mee door het rustig aan te doen.
Nu had ik gisteravond een soort manie, na vijf episodes herken je dit duidelijk, maar het gekke was dat alle eindjes aan elkaar geknoopt werden. Alle ervaringen die ik opgedaan heb in mijn leven en ook de laatste tijd kwamen allemaal voorbij en ik zag het overzicht van alles. Zelf de oplossing tussen geloven in God of het volgen van goeroes werd me duidelijk.

Ben ik nu gewoon manisch of bestaat er toch een soort van verlichting?

Ik ben even de kluts kwijt nu. Weet jij raad?

Antwoord

Wat je hebt meegemaakt is een zogenaamde transcendente ervaring – een ervaring met een bijzonder inzicht en een bijzonder gevoel dat duidelijk er boven uit springt. Iets heel bijzonders, dus koester het!

Waar het om gaat is dat je zo’n bijzondere en mooie ervaring soms ook uit de hand kan lopen en kan overgaan en een manische episode die uitmondt in een opname of iets dergelijks.

Het is dus de kunst om het bijzondere en transcendente van de bipolaire gevoeligheid te koesteren, en die niet uit de hand te laten lopen naar een manische episode met zorgbehoefte.

Hope this helps!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Jim van Os op 6 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook