Main content

Vraag

Beste Jim,

In de bijsluiter van aripiprazol staat dat het gebruik van alcohol vermeden dient te worden.

Waarom is dit? Ik slik 7.5 mg aripiprazol.

Hartelijke groet,

L.

Antwoord

Beste L.,

Zowel alcohol als antipsychotica als aripiprazol grijpen in op het brein en kunnen elkaars werking op allerlei manieren versterken en verzwakken. Vooral dingen als sedatie (suf voelen) kunnen versterkt worden. Dit is de reden dat wordt aangeraden voorzichtig te zijn met alcohol.

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 14 maart 2022
  • Deel deze pagina: