Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Alleenstaand ouderschap en een psychiatrische achtergrond?

Vraag

Ik ben lesbisch en heb een enorme kinderwens. Mijn huisarts weet er van en nu heb ik binnenkort een afspraak om mij op de wachtlijst te zetten voor kunstmatige inseminatie. Sowieso moet ik met een psycholoog praten. Maar ik heb twee vragen.

Is het wel verstandig om alleenstaand een kind op te voeden met een psychiatrische achtergrond? Ik ben op moment al een tijd stabiel, zijn medicatie aan het afbouwen en heb een breed vangnet (waaronder mijn ouders).

En, ik moet met een psycholoog praten. Is er wel een kans dat ik er doorheen kom? Mijn diagnoses zijn autisme, depressie en dissociatieve persoonlijkheidsstoornis.

Bedankt voor de moeite. Ik vind het allemaal gewoon heel erg spannend!

Antwoord

Dank voor je vraag!

Iedereen heeft wel een psychische kwetsbaarheid, dus daar hangt het niet op.

Waar het om gaat is in hoeverre de psychische kwetsbaarheid interfereert met het dagelijks leven en de taken waar de persoon voor staat, onder andere dingen als zorgverantwoordelijkheid voor kinderen.

Hoe dit precies zit bij jou weet je zelf het beste, het is in ieder geval niet iets wat ik uit je diagnosen kan afleiden, zoals ik zei is het niet de diagnose die telt, maar vooral hoe die impact heeft op de persoon en het functioneren in het dagelijks leven.

Ook belangrijk, zoals je al aangeeft, is wat voor steun de persoon heeft in de omgeving en hoe sterk het netwerk is.

Dus het zou goed zijn om dit allemaal goed te bespreken met de psycholoog – en samen een idee te vormen van hoe het zou zijn voor jou en je dagelijks leven.

Heel veel succes in ieder geval!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Jim van Os op 3 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook