Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Als ik ooit terugval in een psychose, welke opties heb ik dan?

Vraag

Ik heb een psychose nao gehad waarvan ik volledig ben hersteld en slik al jaren geen anti-psychotica. Deze psychose was erg naar en ondanks dat ik het niet verwacht zou ik graag het zekere voor het onzekere nemen en voorzorgmaatregelen willen nemen, mocht ik ooit weer in een psychose komen.

Omdat ik mij heb voorgenomen, mocht ik nog eens in zo een vreselijke situatie zitten, ik in het uiterste geval mijn leven wil beëindigen. (Zo ver wil ik het liever niet laten komen). Zou ik graag een document bij de huisarts willen afgeven waarin ik aangeef dat mocht ik in een psychose komen zware medicatie zou willen om de angsten en psychose zo snel mogelijk te onderdrukken. Om te voorkomen dat ik in hopeloosheid/psychose een einde aan mijn leven maak. Volgens behandelende artsen was dit tijdens mijn psychose niet mogelijk en hierdoor heb ik maanden lang vreselijk geleden.

Mijn vraag is: wat zijn de mogelijkheden om een psychose acuut te behandelen. Zijn er nog meer opties die meteen werken, naast kalmeringsmiddelen en is het mogelijk om met een verklaring een behandelend arts hier toe te bewegen/dwingen. Daarnaast zou ik graag willen weten hoelang het duurt voordat deze mogelijke opties werkzaam zijn en of er nog gevolgen aan deze medicatie zijn (verslaving, lichamelijke schade etc.)

Antwoord

Goede vraag! Hier is mijn advies:

Wat je wil heet een crisisplan. Hierin spreek je af met de huisarts en regionale GGZ wat je wil in het geval van een terugkeer van de psychose, inclusief alle opties om de psychose te onderdrukken. Zie hier.

Maar……mag ik nog een dingetje toevoegen, heel belangrijk:

Ik begrijp dat de psychose afschuwelijk was en dat je het niet nog een keer wil meemaken, maar je maakt de psychose, onder invloed van de angst er voor, veel te groot volgens mij.

Na een psychose worstelen veel mensen met het integreren ervan in de persoon en in het levensverhaal. Dit is een zware taak, maar het is zeker te doen. Het is de psychose een plek geven, de kwetsbaarheid leren kennen en leren vertrouwen op de eigen weerbaarheid in het omgaan met de onderliggende psychosegevoeligheid.

Als je zegt dat je je liever suïcideert dan nog een keer een psychose mee te maken geef je de psychose wel heel veel macht en maak je het wel heel erg groot en autonoom – alsof je er zelf niets aan kunt doen.

En dat is niet zo – het proces van herstel is de psychose een plek geven, het te leren relativeren, het leren kennen, het leren pareren met weerbaarheid in inzicht.

Iedereen is tot op zekere hoogte psychosegevoelig – en iedereen kan er iets mee.

Als je hier iets mee wil doen kun je praten met iemand die het ook heeft meegemaakt en die je kan helpen met het integreren ervan.

Een goede is Hersteltalent.

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 27
Beantwoord door: Jim van Os op 2 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook