Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Als je stopt met antipsychotica, hoe snel kun je een terugval krijgen?

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik wil graag langzaam afbouwen met Zyprexa. Hoe lang duurt het gemiddeld voordat mensen die me antipsychotica gestopt zijn weer psychotisch kunnen worden? Een week? maanden? Een jaar?

 

Antwoord

Dank voor je vraag!

Helaas kan ik je niet een precies antwoord geven. Mensen kunnen ook een terugval krijgen als ze nog op antipsychotica zijn, net zo goed als dat ze een terugval kunnen krijgen als ze met antipsychotica minderen.

Gemiddeld genomen is de kans op terugval groter als je stopt met antipsychotica – maar je weet nooit zeker of, als er een terugval komt, je die niet OOK gehad zou hebben als je nog op de antipsychotica was gebleven.

Als er een terugval is die verband houdt met het stoppen van medicatie, dan zie je die het vaakst in de eerste 3-6 maanden, met een uitloop naar twee jaar. Maar kan ook later zijn, is moeilijk aan te geven omdat het niet voldoende bestudeerd is. Maar zoiets dus.

Nota bene: veel hangt af van HOE je stopt met antipsychotica (beter langzaam) en de omstandigheden (heb je aan je weerbaarheid gewerkt, is er rust in je leven, etc).

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
antipsychotica
Psychosegevoeligheid

Lees ook