Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Bestaat er een alternatief voor lamotrigine?

Vraag

Bestaat er een alternatief voor lamotrigine?

Ik ga lithium 400 mg afbouwen. Is het na het afbouwen nog nodig om Thyrax te gebruiken?

Antwoord

Beste M.,

Ik kan je natuurlijk geen passend advies geven via PsychoseNet.

In het algemeen hangt het ervan af waarvoor je lamotrigine gebruikt. Als dat voor een huidige bipolaire depressie is, dan is het eerste keuze alternatief quetiapine 300 mg/dag. Als het gaat om preventie van depressie dan wordt het ingewikkelder, en hangt het ervan af wat je eerder hebt gebruikt. Hiervoor staan aanwijzingen in de Multidisciplinaire Richtlijn, te raadplegen via GGZ Standaarden.

Wat betreft de Thyrax na afbouwen van lithium: de schildklierwaarden (TSH en vrijT4) moeten enige tijd worden gevolgd, waarbij de dosering levothyroxine (Thyrax) geleidelijk wordt verlaagd. Het kan geruime tijd duren na stoppen van lithium tot de schildklier weer voldoende thyroxine (T4) produceert.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
lamotrigine
Medicatie

Lees ook