Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Kan lamotrigine lithium vervangen?

Vraag

Ik ben 70 jaar en gebruik 37 jaar lithium. Over het algemeen ben ik er zeer tevreden mee en over het algemeen ben ik ook redelijk stabiel. Wel gaat inmiddels mijn nierfunctie geleidelijk achteruit (kreatinine 120 en GFR 53).

Is het nodig om (preventief) over te stappen op alleen lamotrigine, en lithium geleidelijk af te bouwen?
Mijn huidige dosering is 300 mg lithiumcarbonaat en 150 mg lamotrigine. Op dit moment voel ik me goed, maar ik ben nogal huiverig voor het inruilen van lithium voor lamotrigine.

Is mijn nierfunctie op dit moment zodanig slecht dat ik spoedig met de lithium moet stoppen?

Vanaf welke kreatininewaarde moet ik gaan stoppen?

Kan ik een vergelijkbare stabiliteit met uitsluitend gebruik van lamotrigine bereiken?

Bij voorbaat hartelijk dank.

Antwoord

Beste H.,

Dat zijn goede vragen waar niet 1-2-3 een voor jou passend antwoord op gegeven kan worden.

Lithium stoppen bij een gebleken bipolaire stoornis en langdurige stabiliteit is niet altijd aan te raden. Lithium werkt preventief tegen manie en depressie, lamotrigine alleen tegen depressie. Zij zijn dus niet één op één inwisselbaar, en het hangt ervan af welk type klachten in jouw geval op de voorgrond staan/stonden.

Of op jouw leeftijd lithium afgebouwd moet worden vanwege een achteruitgang van de nierfunctie hangt ook af van de gebleken effectiviteit van lithium bij jou. De nieren hebben veel reserve, en ook je algemene gezondheid (bloeddruk, gewicht, wel of niet roken, alcoholgebruik, suikerziekte) zijn van grote invloed op je nierfunctie. Ook het tempo waarin jouw nierfunctie tot nu toe achteruitgaat is van belang.

Het is verstandig om een consult te vragen bij een nefroloog (internist gespecialiseerd in nierziekten) die verstand heeft van deze lithiumgerelateerde problematiek. Dan kan jij in samenspraak met je psychiater en de nefroloog een optimale keuze maken.

Als je lithium verder zou gaan afbouwen, doe dat dan in elk geval heel langzaam. De nierwaarden die je noemt zijn voor nu geen reden voor paniek.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook