Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ontstaat er na langdurig gebruik van lithium altijd nierschade?

Vraag

Goedendag,

Ik gebruik al 40 jaar lithium en maak me toch zorgen om mijn nieren. Het gaat nu nog goed maar hoelang zal dat zo blijven?

Is er een natuurlijk alternatief?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste C.,

Als je al zolang lithium gebruikt zonder dat er een achteruitgang is van de nierfunctie, dan behoor jij kennelijk tot de mensen die geen nierschade zullen ontwikkelen (slechts een minderheid van de langdurige lithiumgebruikers krijgt problemen met de nieren, het is niet van te voren te voorspellen wie dat zijn, vandaar dat het altijd bij iedereen gecontroleerd wordt).

Als je stemming stabiel is met lithium dan is er geen beter alternatief, en zou ik je ten zeerste afraden om het middel te stoppen. Ik zie helaas regelmatig mensen terugvallen na het afbouwen van lithium. Er zijn bovendien geen ‘natuurlijke’ middelen waarvan een effect bij bipolaire stoornis is vastgesteld.

Overigens zou je lithium als een natuurlijk middel kunnen beschouwen. In landen waar relatief veel lithium in het water zit, zijn er in de bevolking bijvoorbeeld minder gevallen van suïcide.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 7 november 2022

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook