Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Depressie en behandeling met lithium: hoe zit dat?

Bij blog Depressie en behandeling lithium

De rol van lithium nader bekeken door Danique. Zij schreef eerder voor PsychoseNet over haar eerste avondmaal op de PAAZ en een voorzichtig begin naar herstel. Depressie en behandeling met lithium.

Tijdens mijn ziekenhuisopname stelde mijn psychiater het gebruik van lithium voor. In mijn ogen werd lithium enkel voorgeschreven bij bipolaire stoornissen en ik had nog nooit last gehad van manieën. De psychiater legde uit dat lithium ook bij depressie kan helpen. Maar wat is lithium eigenlijk?

Lithium is een natuurlijke stof die oplosbaar is in water

Lithium wordt in ertsmijnen gewonnen als zout, lithium is de werkzame stof. Sinds 1960 wordt het toegepast bij behandelen en voorkomen van manieën. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt voor depressies. Lithium wordt ingezet als ondersteuning naast antidepressiva. Er wordt dan gesproken van lithiumadditie. Lithium wordt ook wel een ‘stemmingsstabilisator’ genoemd.

Lithium komt van nature voor in bijna niet-meetbare hoeveelheden

Hierbij speelt het in het lichaam nauwelijks een rol. Na inname van lithium wordt het verspreid door het hele lichaam:

  • In de hersenen speelt het een rol in de prikkeloverdracht tussen zenuwuiteinden. Bij depressie en manieën is deze prikkeloverdracht verstoord.
  • Het helpt te voorkomen dat deze ontregeling opnieuw optreedt.
  • Het heeft invloed op diverse organen in het lichaam.

Lithium wordt pas voorgeschreven bij depressie als er verschillende stappen zonder resultaat zijn doorlopen binnen de gespecialiseerde GGZ

Als eerste stap worden selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI’s) of tricyclische antidepressiva (TCA’s) aanbevolen.

Als het eerste antidepressivum (bij een adequate dosering) onvoldoende effect heeft is de vervolgstap om over te schakelen naar een ander antidepressivum. Er wordt gekeken naar een ander TCA, SSRI, SNRI, mirtazapine of bupropion. Als er na vier weken onvoldoende resultaat is, zou een TCA ingezet kunnen worden.

Als je ervaren hebt dat andere antidepressiva onvoldoende werken, kan een middel toegevoegd worden aan het huidige antidepressivum. Dit kan lithium zijn.

Eerder effect dan antidepressiva

Als lithium in een therapeutische hoeveelheid in het lichaam aanwezig is, bevordert dit een normalisering van de stemming: de depressieve verschijnselen worden minder en verdwijnen sneller. Bij behandeling met lithium duurt het ongeveer een tot twee weken voordat het effect merkbaar is. Dit is een stuk sneller dan bij het gebruik van een antidepressivum.

Het kan ook helpen om nieuwe depressieve episoden te voorkomen. Als deze toch optreden, dan kunnen ze minder ernstig zijn of korter duren. Het maximale effect van zo’n preventie wordt meestal pas na een á twee jaar bereikt.

Voor ieder is de ervaring van lithiumgebruik anders

Ik sprak met meerdere patiënten over het gebruik van lithium bij hun depressie. Sommige mensen waren zeer tevreden en gingen zich een stuk beter voelen. Maar er zijn ook veel mensen die veel bijwerkingen ervaren die niet vinden opwegen tegen het effect. Ook kan het effect tegenvallen waardoor er geen vermindering van depressieve verschijnselen optreedt.

Ik heb nog steeds mijn vraagtekens bij mijn eigen lithiumgebruik in het verleden: heeft het me geholpen of niet? Herstel is in mijn situatie niet duidelijk te wijten aan het gebruik van lithium.


Danique (25) is afgestudeerd Toegepast Psycholoog en werkt momenteel als (gezins)begeleider.

Meer informatie:

Twee eerdere blogs van Danique:

Heb je een vraag over je medicatie(gebruik)?

Stel hem aan de experts van PsychoseNet:

Fotocredits: Pexels

Reacties

Eén reactie op “Depressie en behandeling met lithium: hoe zit dat?”

  1. miguel

    hierbij een recatie op danique ,of eerder een vraag als je twijfelt of lithuim werkt bij jou ,waarom probeer je eens niet een begleide afbouw van je lithuim ,dit heb ik ook gedaan om na 1 jaar te stranden in een manie . en opname .ik zie lithuim eerder als een soort suiker heb je er teveel van loopt het niet goed af en als je te weinig hebt voel je je zwak en slecht. medicatie is een kader een ondersteuning .en niet een oplossing voor iets .wat ik wil mee geven dat er nog heel veel factoren zijn die je stemming kan beinvloeden , ik geef als slot een klein voorbeeldje ,denk eens aan kerstmis waarbij je uitgebreid en veel eet ,sta eens stil hoe je je de uren nadien voelt ,springlevend klaar om te sporten ?? eet in de plaats eens een gematigde portie en hou eens in het oog hoe lang het duurt voor je ,je terug fris voelt ,met vriendelijke groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *