Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Welke stemmingsstabilisator is een goed alternatief voor lithium?

Vraag

Ik gebruik al 40 jaar lithium.

Nu moet ik vanwege mijn leeftijd, ik ben 67, overgaan op een ander middel.

Wat raadt u mij aan?

Antwoord

Beste T.,

Ik kan je via PsychoseNet geen passend persoonlijk advies geven.

Ik vraag me alleen af waarom een leeftijd van 67 jaar een reden zou zijn om met lithium te moeten stoppen. Er is dan dus iets anders aan de hand, want leeftijd alleen is niet een reden om lithium af te bouwen.

Wat een goed alternatief is hangt af van de aard van je klachten, bijvoorbeeld of het vooral gaat om manische of depressieve verschijnselen.

Er zijn goede behandelrichtlijnen voor de medicatie bij bipolaire stemmingsstoornissen. Je psychiater kan die vast samen met jou bekijken en tot een verstandige keuze komen, mocht er een goede reden zijn om het lithium af te bouwen.

Overigens moet je lithium nooit ineens stoppen, maar geleidelijk over de loop van tenminste weken of enkele maanden verminderen terwijl het andere middel wordt opgebouwd.

Kijk ook eens op de website www.ggzstandaarden.nl of op de website www.thuisarts.nl voor meer informatie.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 67
Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie

Lees ook