Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe denk jij over amitriptyline bij neuropathie?

Vraag

Beste Jim,

Ik slik al een ruime tijd venlafaxine en ik heb nu hoogstwaarschijnlijk neuropathie gekregen daardoor. Ik heb van de huisarts een verwijzing gekregen naar een neuroloog. Ik kan pas over vier maanden terecht.

De huisarts stelde amitriptyline voor tegen de pijn, maar ik vraag me af of dit wel de beste oplossing is. Ik wil niet de rest van mijn leven met neuropathie zitten.

Ik moet nog starten met traumabehandeling, en ik zit in een burn-out. Ik merk dat ik enorm angstig geworden ben hierdoor en meer antidepressiva zie ik ook niet zitten.

Wat is jouw advies?

Dank je wel.

Antwoord

Hey B.,

Wat een lastige situatie waarin je je bevindt. Venlafaxine heeft je misschien geholpen, maar nu lijkt het ook voor problemen te zorgen zoals neuropathie. Dat je huisarts amitriptyline heeft voorgesteld, kan ik begrijpen, want het wordt vaak voorgeschreven bij neuropathische pijn. Maar jouw zorgen zijn heel terecht, vooral omdat je niet je hele leven met deze klachten wilt blijven zitten en je niet zit te wachten op nog meer antidepressiva.

Je zit al in een burn-out en staat op het punt om te beginnen met traumabehandeling, wat op zichzelf al behoorlijk heftig is. Dat je nu ook nog eens moet omgaan met mogelijke neuropathie, maakt het allemaal nog moeilijker.

Wat betreft de amitriptyline; misschien kun je met je huisarts bespreken of er andere behandelingsopties zijn voor je pijn, die geen antidepressiva zijn? Er zijn verschillende manieren om neuropathische pijn aan te pakken, zoals bepaalde pijnstillers, fysiotherapie, of zelfs alternatieve behandelingen zoals acupunctuur. Ook kan het helpen om in gesprek te gaan met een specialist, zelfs al is de afspraak met de neuroloog pas over vier maanden. Misschien kan je huisarts helpen om die afspraak te vervroegen gezien de ernst van je klachten.

Ondertussen, om je angst en stress wat te verminderen, zou je kunnen kijken naar technieken zoals mindfulness, meditatie of ademhalingsoefeningen. Deze kunnen helpen om je angstgevoelens te verminderen en je wat rust te geven. Is hard werken, maar werkt goed vaak.

Je zit in een heel moeilijke situatie, maar blijf het gesprek aangaan met je zorgverleners en blijf vragen om de hulp die je nodig hebt. Jij kent je lichaam het beste en het is belangrijk dat je je gehoord en begrepen voelt.

Hope this helps,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 10 juli 2024

Gerelateerd

Meer over

amitriptyline
Behandeling
Medicatie
neuropathie

Lees ook