Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is er een verband tussen lithiumgebruik en polyneuropathie?

Vraag

Geachte heer Kupka,

Ik gebruik al ruim 25 jaar Priadel (huidige dosering 800 mg per dag) in verband met een milde vorm van een bipolaire stoornis. Elf jaar geleden is bij mij door de neuroloog een beginnende polyneuropathie geconstateerd, die in de afgelopen drie jaar steeds meer is gaan opspelen, met name in de onderbenen en linkerhand.

Is het u bekend of het gebruik van Priadel (lithium) oorzaak kan zijn van het ontstaan van deze polyneuropathie of mogelijk een ongunstig effect heeft op het beloop van deze neuromusculaire aandoening?

Hartelijk dank.

Antwoord

Beste M.,

Er zijn in de wetenschappelijke literatuur wel enkele gevalsbeschrijvingen van mensen die lithium gebruiken en neuromusculaire stoornissen vertonen, maar een oorzakelijk verband is dan vaak moeilijk te leggen.

Polyneuropathie kan wel een teken zijn bij een lithiumintoxicatie, maar ik neem aan dat daar in jouw geval geen sprake van is. Overigens kan met het stijgen van de leeftijd de lithiumdosis soms wat naar beneden (en ook de gemeten spiegel) zonder dat het effect afneemt. Kwestie van voorzichtig uitproberen in overleg met je behandelaar.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 23 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook