Main content

Vraag

Zo een 14 jaar gelden ben ik bij de MDL-arts terecht gekomen vanwege misselijkheidsklachten (chronisch). Ik heb meerdere onderzoeken gehad, maar er kon geen aanwijsbare reden gevonden worden (het belemmerde mijn leven wel ernstig en vond het daardoor ook niet meer leuk). Ik heb toen meegewerkt aan een onderzoek dat liep en het eerst een placebo voorgeschreven gekregen (dit wist ik niet) en deze deed ook niets met mijn klachten, later kreeg ik amitriptyline (25mg) en toen ging het wel beter. Mijn klachten verdwenen als sneeuw voor de zon, ik kreeg weer plezier in het leven. Tussendoor zwanger geraakt, toen ben ik natuurlijk direct gestopt geweest, maar daarna weer begonnen. Ze noemen mijn maagklachten trouwens functionele maagklachten en leest nu ook wel dat MDL-artsen tegenwoorden bij vage maagklachten dus een lichte dosering antidepressiva voorschrijven.

Gedurende de afgelopen jaren heb ik ook heel veel stress ervaren, waardoor ik ook depressieve klachten kreeg en de misselijkheidsklachten weer opstaken. Ik ben toen in overleg met de arts de medicatie op gaan voeren. Deze heeft de afgelopen jaren gefluctueerd tussen de 50mg en 75mg. Het afgelopen jaar heb ik geen eigen huisarts gehad, maar wel veel invallers en andere artsen gezien. Elke keer kreeg ik weer te horen dat het verstandig zou zijn als ik mijn medicatie zou gaan staken, want zo veel jaren antidepressiva slikken is echt niet gezond. Ik ben daar heel gevoelig voor, ondanks dat deze mensen allemaal niet weten dat ik mij echt niet heel goed voelde, in een faillissement zat, een kind met autisme heb en behoorlijk overwerkt ben, heb ik me laten leiden door wat zij zeiden, ik werd bang.

Ik ben zelf mijn medicatie gaan afbouwen, teruggebracht naar de 25mg en daarna helemaal gestopt. In dezelfde periode kreeg ik ook weer een eigen huisarts en heb ik deze opgezocht. Ik kreeg vervolgens afgelopen maand de diagnose Burn Out. Ik gaf aan dat ik gestopt was met mijn medicatie en dat dat misschien toch niet zo handig was in deze periode, ze wil graag dat ik niet meer start. Echter krijg ik nu ook weer mijn misselijkheidsklachten terug. Ik zou graag van jou willen weten wat jou advies zou zijn? Is amitriptyline schadelijk bij jarenlang gebruik? En is een dosering van 25mg een heftige dosering?

Daarnaast dacht ik te starten met Gamma-amino boterzuur 500mg, omdat ik het gevoel heb een te hoog cortisolgehalte te hebben. Ik heb zo een gehaast/zenuwachtig/stress/naar gevoel wat maar niet minder wordt. Zal dit kunnen helpen?

Antwoord

Je klachten suggereren inderdaad dat er sprake is van onderliggende angst-nervositeit die zich mede uit in het maag-darmstelsel, zoals frequent het geval is in een context van overbelasting.

De klachten suggereren dat er iets moet veranderen in je leven, zodat draagkracht en draaglast beter in balans zijn.

Ik kan nooit zeggen dat amitriptyline in een dosis van 25mg NOOIT schadelijk zal zijn bij jarenlang gebruik, maar de kans is wel zeer gering - voor zover we weten, althans. En bij zwangerschap ligt het natuurlijk anders. Een dosering van 25mg is zeer laag.

GA-boterzuur kun je gebruiken en wellicht heb je er baat bij, echter ik heb geen wetenschappelijke data op basis waarvan ik je zou kunnen adviseren.

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Meer informatie over depressie:

Lees meer over afbouwen:

Kijk ook hier:

Beantwoord door: Jim van Os op 4 januari 2018
  • Deel deze pagina: